deskowanie i papa
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
Artur 1111
- Początkujący

deskowanie i papa
Witam,
Proszę o poradę,czy jeśli deskuję dach,na deski wystarczy tylko przybita papa podkładowa,czy tez powinno się na nia jeszcze przykleić papę wierzchniego krycia?
Z góry dziękuje za podpowiedzi.
Proszę o poradę,czy jeśli deskuję dach,na deski wystarczy tylko przybita papa podkładowa,czy tez powinno się na nia jeszcze przykleić papę wierzchniego krycia?
Z góry dziękuje za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Artur
Artur
-
Artur 1111
- Początkujący

-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

deskowanie i papa
Witam
Jeąli pokrycie z dachówki będziesz realizował w przyszłym sezonie to deskowanie i pokrycie papą ma sens, gdyż zabezpiecza to konstrukcję dachu. Ale, jezeli realizować będziesz to w tym roku to deskowanie dachu jest zbytkiem.
Wystarczą łaty i kontrłaty wraz z wiatroizolacją (foliw wysokoparoprzpuszczalna)
Pozdrawiam
Dariusz Maj
Jeąli pokrycie z dachówki będziesz realizował w przyszłym sezonie to deskowanie i pokrycie papą ma sens, gdyż zabezpiecza to konstrukcję dachu. Ale, jezeli realizować będziesz to w tym roku to deskowanie dachu jest zbytkiem.
Wystarczą łaty i kontrłaty wraz z wiatroizolacją (foliw wysokoparoprzpuszczalna)
Pozdrawiam
Dariusz Maj
Góral z Sudet
przemol
deskowanie pod blache ma sens gdyż reguluje ono gospodarke wodną ( kondensacja pary wod) ale zasadą jest iż na deski w rozstawie max 0.5 cm kładziemy folie paroprzep. pod dachówki które mają inną fakture i nasiąkliwość niż blacha wystarczy folia.
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

deskowanie i papa
Witam
Przesyłam odpowiedni lunk do obejżenia
http://www.euronit.pl/oferta/dachcnwki_ ... produkcji/
Pozdrawiam
Dariusz Maj
Przesyłam odpowiedni lunk do obejżenia
http://www.euronit.pl/oferta/dachcnwki_ ... produkcji/
Pozdrawiam
Dariusz Maj
Góral z Sudet
-
Artur 1111
- Początkujący

Dziekuję za podpowiedzi i wiadomości,
Przyznam jednak,że wiem,iż deskowanie i papa uważane jest ogólnie za zbytek.Jednakże widziałem w jakim stanie bywa folia paroprzepuszczalna po kilku latach użytkowania-dziurawa jak ser szwajcarski.Ponadto od znajomego słyszałem iż pomimo grubego ocieplenia dachu wełną mineralną(około 25 cm) podczas jesiennych wiatrów bywało chłodno-tak jakby wiatr sie przedostawał.
A co do zawilgocenia wełny przy deskowaniu,to przecież jak dam szczelinę między deskami a ociepleniem to powinno być wszystko ok?
Co Panowie myslicie o tym?
Przyznam,że najbardziej martwi mnie właśnie to zawilgacanie wełny...
Przyznam jednak,że wiem,iż deskowanie i papa uważane jest ogólnie za zbytek.Jednakże widziałem w jakim stanie bywa folia paroprzepuszczalna po kilku latach użytkowania-dziurawa jak ser szwajcarski.Ponadto od znajomego słyszałem iż pomimo grubego ocieplenia dachu wełną mineralną(około 25 cm) podczas jesiennych wiatrów bywało chłodno-tak jakby wiatr sie przedostawał.
A co do zawilgocenia wełny przy deskowaniu,to przecież jak dam szczelinę między deskami a ociepleniem to powinno być wszystko ok?
Co Panowie myslicie o tym?
Przyznam,że najbardziej martwi mnie właśnie to zawilgacanie wełny...
Pozdrawiam
Artur
Artur
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
Artur 1111
- Początkujący

-
Artur 1111
- Początkujący