Witam,
Jestem w trakcie nabywania dzialki. Strona sprzedajaca dzialke zobowiazala sie wykonac przylacznie wody - przeciagniecie na teren dzialki rury z woda od sasiada. Moje pytanie jest nastepujace:
Jakich dokumentow powinienem zazadac od strony sprzedajacej, aby miec udokumentowany fakt przeciagniecia wody na dzialke? Chodzi mi o to, aby juz po staniu sie wlascicielem dzialki miec porzadek w papierach.
Piotr
dokumentacja powykonawcza dla podlaczenia wody
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: dokumentacja powykonawcza dla podlaczenia wody
Uzgodniony przez wodociągi projekt przyłącza łącznie z decyzją Starostwa. Na podstawie takiego możesz od razu przystąpić do wykonania przyłącza.
-
hydromedia
- Początkujący

- Kontakt:
Dokładnie z tym, że nie jest to przyłacze a zgoda na wykoananie.Uzgodniony przez wodociągi projekt przyłącza łącznie z decyzją Starostwa. Na podstawie takiego możesz od razu przystąpić do wykonania przyłącza.
Przestrzegam, że nie ma czegoś takiego jak "woda od sąsiada"
Miałem taki przypadek, wszystko było dobrze aż tu sąsiad mówi koniec i zamyka wodę.
Przyłacze winno być wykonane do wodociągu i jeżeli sprzedający sie zobowiązała to najlepiej żeby doprowadził wszystko do momentu podpisania umowy o dostarczanie wody z przedsiębiorstwem wodociągowym. Wtedy bedzie wszsytko "czyste"
Pozdrawiam
Przyłącze wody i kanalizacji
Nie do końca masz rację. żadne przedsiębiorstwo poważne nie zgodzi się aby w opasie szerokości 3 metrów były dwa, trzy czy 15 przyłączy. Poza tym nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale nie wolno grzebać w zasuwach na przyłączach. To o czym Ty piszesz (o ile dobrze zrozumiałem) to instalacja wewnętrzna poprowadzona od instalacji sąsiada (za jego licznikiem). Poza tym wg. ustawy, jeżeli zakręcisz komuś wodę, bo np. nie płaci rachunków, to masz obowiązek zapewnić mu zastępcze źródło wody.