wylatująca woda deszczowa z kosza? jakie rozwiązanie
Moderator: Redakcja e-dach.pl
wylatująca woda deszczowa z kosza? jakie rozwiązanie
Mam taki problem zostałem zawołany do zrobienia obróbek blacharskich lukarn na domku jednorodzinnym podczas roboty właścicel zgłosił mi ze ma problem Na styku dwóch połaci został wykonany kosz jednak jest on źle zrobiony przy nie wielkiej intensywności opadów deszczu woda płynąca z kosza nie wpada do rynny tylko wylatuje na zewnątrz przed dom (znajduje sie wejście do domu)Moze mieliście kiedyś taką sytuacje własciciel chce by mu to poprawić ale nie rozbierajac kosza i dachówek tylko jakimś innym sposobem. Pomyslałem że można by zastosować jakieś ograniczniki przed końcem kosza by woda traciła swoją prędkosć Macie może jakieś pomysły dzieki
-
maciektau
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Re: wylatująca woda deszczowa z kosza? jakie rozwiązanie
Dawno temu ktoś wymyślił, żeby wodę spływającą z dwóch łączących się połaci w ciasnej zabudowie zbierać do tzw kosza zlewowego. Powinno wystarczyć.
wydaje mi sie ze kosz nie jest dobrym rozwiazaniem bo woda wylatuje nie z rynny tylko przelatuje przez nią wiec i przez kosz tez przeleci
-
maciektau
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Uściślijmy: Co oznacza -przelatuje-? nad? pod? Czy może rynna się przepełnia?! Na pierwsze i drugie wystarczy montaż orynnowania w/g instrukcji. W trzecim przypadku jestem przekonany, że rynny są za małe. Ostrzegam, że stawianie blokad dla wody w koszu może bardzo źle się skończyć. Lepiej, żeby już leciała na chodnik niż do wewnątrz!
przelatuje nad co do wielkości rynny to są zamontowane plastmo 150 wiec wiekszych nie ma
Zrób pan zdjęcie tego cudu dekarskiego. Pewnie jest za nisko rynna, albo po prostu jakiś pajac nie zastosował kosza profilowanego poprzecznie, woda swoim pędem przelatuje nad rynną.
Lepiej będzie wejść na drabinę pstryknąć zdjęcie i dać je do galerii i coś się doradzi..
Lepiej będzie wejść na drabinę pstryknąć zdjęcie i dać je do galerii i coś się doradzi..
gunar-wycinam dachy z pasją
kosz jest z blachy nie prążkowanej tzn. gładki jak bede u gościa to zrobie zdjęcie Może by na końcu kosza tak około 30cm nakleić taśme aluminiowa (prążkowaną poprzecznie taka jak sie stosuje do obróbki) na blache
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Maciek ma rację. Trzeba zrobić kosz. Domyślam się , że w tym miejscu jest narożnik wewnętrzny ,dlatego też tam musi być rura spustowa , żeby zamontować kosz. Pozdrawiam Jan.
Po mnie nie ma poprawek!!!!
jesli jest to morzliwe wlutowac cos wrodzaju wachlarza odpowiednio wysoki i uformowany zeby woda splywajaca z kosza odbijala sie i wlatywala do rynny
ggggggggggg
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Śnieg zerwie poadr.Jan
-
ecodach
Jak dla mnie to rynna jest nisko obsadzona ... Wystarczy Fotka i będzie wiadomo co robić . Z każdej sytuacji da się wybrnąć .