Witam,
wiem ze juz byl temat poruszany wielokrotnie na forum ale coraz pojawiaja sie nowe rozwiazania i "modele" cegiel i pustakow a takze zmieniaja sie ceny materialow, szczegolnie w okresie "kryzysu" dlatego zalozylem nowy watek aby zaktualizowac informacje na te chwile.
Buduje dom weselny o powierzchni zabudowy 700 m2. Zatem interesuja mnie grube sciany (strop bedzie o znaczacej rozpietosci z prefabrykowanych plyt strunobetonowych) rzedu 40-50 cm. Z racji ze zalezy mi na minimalizowaniu kosztow budowy szukam najlepszego rozwiazania.
Moje rozawazania oczywiscie obracaja sie czy wybrac pustaki ceramiczne czy beton komorkowy lub silikat. Sklanialbym sie ku rozwiazaniom typu Ytong z racji na szybkosc budowy. Tylko czy to dobre rozwiazanie do tego typu budynku (mieszkalno-uslugowego z ciezkim stropem)?
I czy lepiej od tradycyjnego Ytonga zastosowac Silke? Czy silke rownie szybko buduje sie sciany?
I jak to cenowo sie rozklada? Wiem ze ytong/silka nie wymagaja juz ocieplenia, tylko tynk. Niby najnowsze pustaki ceramiczne rowniez nie wymagaja ocieplenia ale sa dosc drogie.
Chetnie uslyszalbym Wasza opinie?
Sciany z betonu komorkowego (Ytong) czy silikaty (silka) ?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Przemek
Re: Sciany z betonu komorkowego (Ytong) czy silikaty (silka)
na forum jest naprawde wiele tematów poruszających ten temat...