Okno dachowe w dachu o kącie 8'
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Okno dachowe w dachu o kącie 8'
W jaki Panowie dekarze proponują zamontować okno dachowe w dachu pokrytym blachą falistą o kącie nachylenia 8 stopni . Mam pewien pomysł ale przed opinią innych nie będę go ujawniał .
-
maciektau
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Re: Okno dachowe w dachu o kącie 8 stopni.
Zalecam Fakro ze specjalnym kołnierzem do dachów płaskich. Bez kombinacji.
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Kołnierze kołnierzami . Spotkałem się z przeciekaniem wody przez wierzch gdy był mały spadek. Dlatego ja robię korytko ocieplane ze spadkiem.A tak na marginesie ; kto Cię namówił na pokrycie blachą na takim spadku. Będą problemy oj będą ,szczególnie teraz jak przyjdzie odwilż. Pozdrawiam Jan.
Mistrzu Janie .Ten dach był pokryty w roku Pańskim 1998 blachą ocynkowaną falowaną arkusze 1,00*2,00 m . Jak do tej pory przecieków nie było . Teraz zrobiłem z tak zwanego strychu poddasze użytkowe . Blacha była na samych deskach bitych ażurowo. Daliśmy od spodu membranę w sposób odwrócony bo o wymianie pokrycia nie było mowy . Później wełna itd . Teraz w jednym pokoju chce zamontować okno . Proszę uchylić rąbka tajemnicy jak to odpowiednio zamontować . Myślałem żeby ubić skrzynkę i w niej zamontować ramę okna pod kątem co najmniej 20 stopni i tę skrzynkę obrobić jak komin . Czekam na opinie i sugestie nie tylko od mistrza ale i czeladników.
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Dobrze. Korytko czy skrzynka nieważne jak go zwał , tak trzeba zrobić .Tylko ociepl . Pozdrawiam Jan.