Witam wszystkich
Rok temu kupiłem nowe szafki kuchenne i już się zepsuły. Konkretnie wyrwały się śrubki przy zawiasach (nie w drzwiczkach frontowych, ale w szafkach) Co z tym można zrobić? Dać dłuższe śrubki? Przykleić (jaki klej)? Wkręcić obok się chyba nie da, bo w drzwiczkach są takie okrągłe wycięcia na te zawiasy.
Naprawa szafki kuchennej
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
samouk
Re: Naprawa szafki kuchennej
Witam,
Nie wiem, czy warto naprawiać takie badziewie, bo jak nie tu, to zaraz gdzie indziej się coś urwie lub rozleci. Jeśli chcesz jednak to (przynajmniej na jakiś czas) naprawić, to spróbój napełnić otworki po tych wkrętach żywicą dwuskładnikową (był kiedyś Epidian lub żywica poliestrowa) zaraz po wymieszaniu, gdy jest jeszcze rzadka, wkręcić te wkręty i zostawić w spokoju na 1 dobę. Rzadka żywica wniknie we wszystkie szczeliny i zespoi wszystko "do kupy". Jest to już jednak złącze NIEROZBIERALNE.
Pozdr.
Jerzy
Nie wiem, czy warto naprawiać takie badziewie, bo jak nie tu, to zaraz gdzie indziej się coś urwie lub rozleci. Jeśli chcesz jednak to (przynajmniej na jakiś czas) naprawić, to spróbój napełnić otworki po tych wkrętach żywicą dwuskładnikową (był kiedyś Epidian lub żywica poliestrowa) zaraz po wymieszaniu, gdy jest jeszcze rzadka, wkręcić te wkręty i zostawić w spokoju na 1 dobę. Rzadka żywica wniknie we wszystkie szczeliny i zespoi wszystko "do kupy". Jest to już jednak złącze NIEROZBIERALNE.
Pozdr.
Jerzy
Spróbuj wymienić zawiasy lub same prowadniki na BLUM Expando, one są wyposażone w kołki rozporowe i śruby, możliwe że zakres ich rozparcia powinien wystarczyć
Marconi pisze:Witam wszystkich
Rok temu kupiłem nowe szafki kuchenne i już się zepsuły. Konkretnie wyrwały się śrubki przy zawiasach (nie w drzwiczkach frontowych, ale w szafkach) Co z tym można zrobić? Dać dłuższe śrubki? Przykleić (jaki klej)? Wkręcić obok się chyba nie da, bo w drzwiczkach są takie okrągłe wycięcia na te zawiasy.
Witam: Najprawdopodobniej w korpusach szafek, ściankach wkręty Euro zostały "przekręcone", to znaczy został zerwany "gwint", montażysta mebli zbyt mocno chciał dokręcić prowadniki zawiasów. Można to w inny jeszcze sposób naprawić: a mianowicie: Może te prowadniki były przykręcone zwykłymi wkrętami o fi 3 mm, tak często "fachowcy" robią. To by było w tym przypadku najlepiej, gdyż rozwiercił byś te otwory wiertłem o fi 4,5 mm i zastosować oryginalne wkręty EURO, takie jakie powinny być zastosowane. A jeśli były zastosowane wcześniej wkręty euro i zostały "przekręcone" - zerwane - można te otwory rozwiercić do fi 8 mm i wkleić kołki drewniane meblowe /są w sprzedaży/, pozostawić do zaschnięcia kleju, przyciąć je i zapunktować miejsca i wykonać nawiercenia fi 4,5 mm i wkręcić oryginalne wkręty zawiasowe - EURO. Powinno załatwić ten problem. Pozdrawiam - Liber
LIBER