Woda ledwo leci...
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Woda ledwo leci...
Witam!
Mój problem:
mam przyłącze wody rozdzielone na dwa piony.
Wczoraj była awaria wody (poza domem, na ulicy) no i leciała przez chwilę brudna, brązowa. Problem zaczął się, gdy w jednym z pionów woda się wyczyściła i jest ok, za to w drugim leciała coraz wolniej i teraz ledwie kapie - chyba coś, jakiś bryd wleciał do środka.
No i teraz pytanie do fachowców - czym to wyczyścić? (podpowiadam - rury są w wielu miejscach zabudowane, więc rozkręcanie i czyszczenie pojedynczo raczej odpada). Czy jest jakiś preparat, który mógłbym wlać od góry, żeby rozpuścił osady, brudy itp.?
Pozdrawiam
Mój problem:
mam przyłącze wody rozdzielone na dwa piony.
Wczoraj była awaria wody (poza domem, na ulicy) no i leciała przez chwilę brudna, brązowa. Problem zaczął się, gdy w jednym z pionów woda się wyczyściła i jest ok, za to w drugim leciała coraz wolniej i teraz ledwie kapie - chyba coś, jakiś bryd wleciał do środka.
No i teraz pytanie do fachowców - czym to wyczyścić? (podpowiadam - rury są w wielu miejscach zabudowane, więc rozkręcanie i czyszczenie pojedynczo raczej odpada). Czy jest jakiś preparat, który mógłbym wlać od góry, żeby rozpuścił osady, brudy itp.?
Pozdrawiam
Re: Woda ledwo leci...
jeżeli posiadasz wodomierz na tym pionie to tam znajduje się sitko plastikowe i niema możliwości by coś większego wpadło ,może trzeba wyczyścić sitka przy bateriach na wylewce?
Wodomierz jest na głównym przyłączu, przed rozdzieleniem na dwa piony...
Może coś było w rurach tego pionu i przy awarii wody odpadło od ścianek i zatkało się?
Dziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam
Może coś było w rurach tego pionu i przy awarii wody odpadło od ścianek i zatkało się?
Dziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam
Najlepiej zacząć od odkręcenia sitek wylotowych na końcu każdej baterii. Potem są ewentualne filtry w zaworkach podumywalkowych.
adam
Najlepiej nie odkręcaj tego sam tylko zadzwoń do wodociągów. Oni Ci przepłukają przyłącze razem z tym sitkiem. W końcu to przez nich się zatkało. Poza tym zrobią Ci to porządnie i bez wodomierza... Oczywiście wystarczy zadzwonić i zgłosić, że masz taki problem...
Pan poprzednik ma rację i dobrze podpowiada, tylko czemu masz to robić sam jeżeli należy to do obowiązków wodociągów.
Pan poprzednik ma rację i dobrze podpowiada, tylko czemu masz to robić sam jeżeli należy to do obowiązków wodociągów.
Przepraszam nie doczytałem. Chodziło mi o filtr siatkowy za wodomierzem. Chociaż w przypadku takim jak awaria zabrudzenie sitek przy bateriach w końcu to tez ich wina. Ale to akurat najmniejszy problem i jeżeli z wszystkich kranów woda nie leci myślę, że to nie sitka przy bateriach...
Toteż nie upieram się, że to główna przyczyna, ale najlepiej zacząć od najprostszych działań.
adam
Zgadzam sie, ale ja piszę o tym sitku na wodomierzu, bo jakby po usuwaniu awarii to jest 99% przypadków.
- ondraszek7
- Zainteresowany

a te sitka też potrafią wkurzyć w wielu przypadkach własnie te sitka od bateri sie zapychają