wybrzuszenie paneli na łączeniach
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
mateusz_kajtek
- Zainteresowany

wybrzuszenie paneli na łączeniach
przed połozeniem paneli była zrobiona nowa wylewka cementowa, na to poszedł podkład (płyty 3mm) i na koniec panele (gr 7 mm) z odstepami ponad 1 cm od ścian i po niedługim czasie panele na łaczeniach zrobiły sie wypukłe, czy coś jest zle zrobione?
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: wybrzuszenie paneli na łączeniach
Brak folii paroizolacyjnej pozwolił na wchłonięcie części wilgoci z podłoża betonowego powodując spęcznienie krawędzi paneli. Przy wymianie paneli pamiętaj o folii. Obojętnie czy beton będzie wilgotny czy suchy to zawsze będzie materiałem higroskopijnym. Stąd konieczność izolacji. Pozdrawiam.mateusz_kajtek pisze:przed połozeniem paneli była zrobiona nowa wylewka cementowa, na to poszedł podkład (płyty 3mm) i na koniec panele (gr 7 mm) z odstepami ponad 1 cm od ścian i po niedługim czasie panele na łaczeniach zrobiły sie wypukłe, czy coś jest zle zrobione?
-
mateusz_kajtek
- Zainteresowany

a to może być przyczyną bo panele były dawane jakoś tydzien po wylewce, a ja teraz u siebie przymierzam sie do kładzenia paneli a wylewka była robiona juz ponad miesiąc temu dodatkowo była zagruntowana, w posadzce zalane sa rury od centralnego ogrzewania i wyglada na kompletnie suchą to też musze dac folfie? nie dość że rury zalane w posadzce to pod pietrem pomieszczenia ogrzewane wiec myślałem żeby nie odcinać tego ciepła od dołu izolatorem-folią...
co zrobic?
co zrobic?
albo rade damy albo jak tynk odpadamy
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Folia ma własciwości hydro czy paroizolacyjne, jej właściwości termoizolacyje w tym przypadku są znikome. Jak wspomniałem w poprzednim poście beton ma właściwości higroskopijne, stąd folia jest konieczna. Ponadto 1 miesiąc to stanowczo za mało dla pełnego wyschnięcia posadzki. Pozdrawiam.mateusz_kajtek pisze:a to może być przyczyną bo panele były dawane jakoś tydzien po wylewce, a ja teraz u siebie przymierzam sie do kładzenia paneli a wylewka była robiona juz ponad miesiąc temu dodatkowo była zagruntowana, w posadzce zalane sa rury od centralnego ogrzewania i wyglada na kompletnie suchą to też musze dac folfie? nie dość że rury zalane w posadzce to pod pietrem pomieszczenia ogrzewane wiec myślałem żeby nie odcinać tego ciepła od dołu izolatorem-folią...
co zrobic?
-
mateusz_kajtek
- Zainteresowany

zrozumiałem, jeszcze jedno pytanie, czy folia paroizolacyjna jaką klieiłem do stelaży sufitowych pod płyty KG nada sie tak samo pod panele? bo własnie zostało mi troche takiej foli (żółty kolor) a nie wiem czy to to samo co daje sie na wylewki, ale pewnie tak...
albo rade damy albo jak tynk odpadamy
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Żóła folia paroizolacyjna nadaje się pod panele. Pozdrawiam.
-
mateusz_kajtek
- Zainteresowany