Zwariowane ceny - wszedzie takie ?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
marcom_czeladz
- Początkujący

Zwariowane ceny - wszedzie takie ?
Witam.
Rece opadaja.
Kupilem dzialke, chce zaczac budowe i co chwile slysze o dodatkowych projektach do projektu, a ostatnio jeszcze o odwiertach, ktore moga sie okazac potrzebne.
Mozecie napisac ile Wy placiliscie za:
- projekt zagospodarowania terenu ( 2000-3000 netto )
- adaptacja projektu gotowego ( 5000 netto ! )
- geodeta za adaptacje mapy do celow projektowych ( 1500 netto )
Rzecz sie dzieje na Slasku, dokladniej w Katowicach.
Moze ktos ma normalnego projektanta czy architekta, ktory za 2 kreski nie zyczy sobie majatku.
Mariusz Jaskólski
Rece opadaja.
Kupilem dzialke, chce zaczac budowe i co chwile slysze o dodatkowych projektach do projektu, a ostatnio jeszcze o odwiertach, ktore moga sie okazac potrzebne.
Mozecie napisac ile Wy placiliscie za:
- projekt zagospodarowania terenu ( 2000-3000 netto )
- adaptacja projektu gotowego ( 5000 netto ! )
- geodeta za adaptacje mapy do celow projektowych ( 1500 netto )
Rzecz sie dzieje na Slasku, dokladniej w Katowicach.
Moze ktos ma normalnego projektanta czy architekta, ktory za 2 kreski nie zyczy sobie majatku.
Mariusz Jaskólski
Re: Zwariowane ceny - wszedzie takie ?
Witam
moje wydatki to:
-projekt gotowy 1900
-konstruktor 1000
-pan od rurek ha ha wod-kan i co 1500
-elektryk 700
-architekt 1000
ale ja miałam dużo zmian (zmieniły się: grubość ścian, grubość dociepleń cała instalacja co, urwałam pół stropu i zmieniłam go na monolityczny , pozmieniałam okna) wiec naprawdę mieli za co brać pieniądze
moje wydatki to:
-projekt gotowy 1900
-konstruktor 1000
-pan od rurek ha ha wod-kan i co 1500
-elektryk 700
-architekt 1000
ale ja miałam dużo zmian (zmieniły się: grubość ścian, grubość dociepleń cała instalacja co, urwałam pół stropu i zmieniłam go na monolityczny , pozmieniałam okna) wiec naprawdę mieli za co brać pieniądze
sprawdz wszystko 2 razy
-
marcom_czeladz
- Początkujący

Witam.
Dziekuje za odpowiedz.
Napisz prosze gdzie sie budowalas - w jakim miescie.
No i troche niewiele mi te ceny mowi, bo nie wiem za co placilas.
Sprawa wyglada tak, ze przynajmniej w moim przypadku potrzebne sa:
- mapa do celow projektowych
- projekt zagospodarowania terenu
- adaptacja projektu gotowego
- projekt przylaczy
- projekt zjazdu z drogi publicznej
- projekt odprowadzania sciekow sanitarnych (szambo)
- projekt odprowadzania deszczowki
Jesli ktos moze, to prosze o takie rozpisanie kosztow.
Nie wiem jak inni, ale ja musze miec az tyle projektow
Kosmos jakis. W USA pewnie w miesiac stawiaja dom, a u nas po pol roku robia łaske i przy okazji 40 projektow, a pozniej i tak jest ...jak jest.
Polska paranoja.
Mariusz
Dziekuje za odpowiedz.
- projekt przylaczy
Kosmos jakis. W USA pewnie w miesiac stawiaja dom, a u nas po pol roku robia łaske i przy okazji 40 projektow, a pozniej i tak jest ...jak jest.
Polska paranoja.
Mariusz
Tylko jak w USA zbudujesz niezgodnie z ich wymogami bezpieczeństwa, to w najlepszym przypadku każą Ci rozwalić i zbudować jeszcze raz. I tam na materiale nie oszczędzisz. A jeżeli chodzi o bezpieczeństwo to tak samo projekciki na wszystko, tylko tam w czasie budowy nawet slipki muszą spełniać normy bezpieczeństwa.
Jak chcesz nr telefonów do konkretnych geodetów to pisz na priv. Mam wrażenie, że trafiłeś chyba w najdroższych na rynku. Mieszkam 12 km od Katowic a ceny to są nawet 50% niższe od Twoich.
Jak chcesz nr telefonów do konkretnych geodetów to pisz na priv. Mam wrażenie, że trafiłeś chyba w najdroższych na rynku. Mieszkam 12 km od Katowic a ceny to są nawet 50% niższe od Twoich.
ja buduję się za Krakowem gm Wieliczka.marcom_czeladz pisze:Witam.
Dziekuje za odpowiedz.
- projekt przylaczy
Polska paranoja.
Mariusz
Za mapę do celów projektowych zapłaciłam geodecie 500zł,
projekt zagospodarowania terenu robił mi architek razem z adaptacja projektu gotowego w tej cenie 1000zł.
Projekt przyłączy - u mnie jest prąd - poprostu wziełam warunki z elektrowni za darmo i wreczyłam elektrykowi który zajmował sie całą instalacją. z tego co wiem to reszta mnie nie obchodzi musze tylko zapłacić ok 160zł za kazdy kw przyłączonej mocy czyli ok 1800zł i tyle reszte ma zrobic elektrownia - nie robie projektu odrebnego wszystko jest w projekcie który składałam zgłaszając budowę - czyli całe zamieszanie z prądem to 700zł.
Wod kan tak samo - wode mam ze studni więc musiałam najpierw uderzyć do urzędu i przyniesc zaświadczenie że przy mojej działce nie istnieje mozliwość przyłączenia się do kanalizacji ani do wodociagu - z tego co pamietam to czekałam na to tydzień i nic mnie to nie kosztowało - czyli koszt wod kan i co to 1500zł wraz z szambem tak jak wcześniej pisałam w projekcie budowy jest naniesione wszystko jak maja iść rury jakie pompy itp
Projekt zjazdu z drogi publicznej - wziełam zaświadczenie że mam dostep do drogi publicznej wystarczyło i też chyba nic nie kosztowało
Wydaje mi się że spotkałes osobe która chce to wszystko za ciebie załatwić - ja tez dostałam taka propozycję "my załatwiamy wszystko - uzgodnienia itp" - koszt 2000zł za same załatwienie papierów zrezygnowałam i okazało się że poprostu puka się do odpowiednich drzwi wypełnia krótki wniosek i papiery same przychodza do domu a w kieszeni 2000zł
sprawdz wszystko 2 razy
No tak koleżanko. Projekt prądu robi jego dostawca. Ale z wodą już nie jest tak wesoło. Ty masz studnie. Jeżeli chcesz się do sieci podłączyć, to projekt przyłącza wod-kan kosztuje od 500 do maksymalnie 1000 zł. Chyba, że kolega ma np wodociąg oddalony o 200 m. to projekt wody może kosztować nawet 5000 zł i aktualizacja mapy tyle samo plus wywiady branżowe. Wszystko zależy od miejsca. Oczywiście ja zakładam, że Pan tutaj ma sytuacje czystą. Czyli podobnie jak u Ciebie. Niewielka działeczka, woda i prąd za płotem.
Jeżeli ktoś bierze 3000 zł za projekt zagospodarowania, 5000 zł za adaptację gotowego projektu to jestem pełen wrażenia jak pięknie musi przekonywać ludzi.
Skoro daje takie ceny, to chyba musi mieć bardzo dużo klientów, że sobie w nich przebiera, a może ma monopol na dany region
Cenowo dla domku to projekt zagospodarowania, z adaptacja bez zmian konstrukcyjnych w projekcie gotowym wraz z przyłączami wod.-kan. to wydatek 2000 - 2500 zł.
Projekt zjazdu jeżeli zachodzi taka konieczność to min. 500 zł (często wystarczy projekt zagospodarowania i uzgodnienie. Jeżeli zjazd jest na drogę krajową lub wojewódzką wtedy wymagany jest projekt)
Jeżeli dochodzi sieć lub zmiany to wiadomo koszta idą w górę w zależności od zakresu.
Skoro daje takie ceny, to chyba musi mieć bardzo dużo klientów, że sobie w nich przebiera, a może ma monopol na dany region
Cenowo dla domku to projekt zagospodarowania, z adaptacja bez zmian konstrukcyjnych w projekcie gotowym wraz z przyłączami wod.-kan. to wydatek 2000 - 2500 zł.
Projekt zjazdu jeżeli zachodzi taka konieczność to min. 500 zł (często wystarczy projekt zagospodarowania i uzgodnienie. Jeżeli zjazd jest na drogę krajową lub wojewódzką wtedy wymagany jest projekt)
Jeżeli dochodzi sieć lub zmiany to wiadomo koszta idą w górę w zależności od zakresu.
Właśnie się dziwię, bo 12 km od Katowic konkurencja jest tak duża, że ceny sa o ponad 50% niższe. Ja myślę, że to jednak jakies cwaniaki z centralnej Polski...
-
marcom_czeladz
- Początkujący

Witam.
Powoli znajduje lepsze ceny.
Mam oferte od Pani za 1800 - adaptacja + zagospodarowanie.
Ostatnio odpowiedziala jakas pracownia z Poznania i zrobi to samo za... 999 zlotych ! Boje sie takiej pracy na odleglosc i w ogole...czy to mozliwe, zeby ktos to za tyle zrobil i bylo dobrze wykonane.
W kazdym razie znalazlem juz troche lepsze ceny (Ci z Katowic licza po ok. 2000 netto za kazdy papierek). Co ciekawe - cwaniaki dziela projekt adaptacji i zagpospdarowania na 2 oddzielne i platne po 2000 netto.
Widzialem w sieci te projekty zagospodarowania. Zenada. Dzieci w przedszkolu tak potrafia rysowac. Dlatego uczciwe firmy robia adaptacje, a zagospodarowanie dodaja prawie gratis.
Jaskólski
Powoli znajduje lepsze ceny.
Mam oferte od Pani za 1800 - adaptacja + zagospodarowanie.
Ostatnio odpowiedziala jakas pracownia z Poznania i zrobi to samo za... 999 zlotych ! Boje sie takiej pracy na odleglosc i w ogole...czy to mozliwe, zeby ktos to za tyle zrobil i bylo dobrze wykonane.
W kazdym razie znalazlem juz troche lepsze ceny (Ci z Katowic licza po ok. 2000 netto za kazdy papierek). Co ciekawe - cwaniaki dziela projekt adaptacji i zagpospdarowania na 2 oddzielne i platne po 2000 netto.
Widzialem w sieci te projekty zagospodarowania. Zenada. Dzieci w przedszkolu tak potrafia rysowac. Dlatego uczciwe firmy robia adaptacje, a zagospodarowanie dodaja prawie gratis.
Jaskólski