Pomiar UZIOMU metodą....

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
piotrkam1982
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Pomiar UZIOMU metodą....

Post autor: piotrkam1982 »

...metodą pętli zwarciowej.

Witam.
Mam pytanie czy taki pomiar daje rzeczywisty wynik czy trzeba go korygować ?
Nie mam możliwości pomiaru w inny sposób.
Uziemienie budynku poprzez filary żelbetowe z "wąsami" i główna listwa uziemiająca w garażu...pomiar ma być dokonany na 1 piętrze 10 piętrowca...

Chodzi tu o sprawdzenie RA ≤ UL/IA - Listwa wyrównawcza bezszumowa...

(pomiaru dokonałem dzisiaj wynik 0,29ohm - w papierach budynku uziomy o wartości 0,2 - 0,3 więc wydaje mi się realny)

mksm
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Re: Pomiar UZIOMU metodą....

Post autor: mksm »

Witam
Pomiar tą metodą daje wartość zawyżoną, ze względu na zsumowanie rezystancji uziemienia badanego i wypadkowej rezystancji uziemienia stacji trafo z której jest zasilany budynek, oraz uziemień dodatkowych PEN. Tego typu pomiar jest raczej pomiarem orientacyjnym. Przyznam jednak, że ta zmierzona wartość wydaje mi się nieco mała jak na tą metodę, ale bez wiedzy na temat sposobu pomiaru i warunków nie sposób tego ocenić.
pozdrawiam

elpapiotr

Post autor: elpapiotr »

Witam.

Niestety, została zmierzona rezystancja (lub impedancja pętli zwarcia-zależnie od użytego miernika) części instalacji od GSW do fazy podłączonej do miernika.

Awatar użytkownika
piotrkam1982
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

...no to klops...wokoło 200 metrów nie mam jak wbić sond...

Miernik to SONEL MPI 511, szyna główna uziemiająca to połączenie "wąsów" z filarów żelbetowych. Nie sugeruję się wynikami badania odbioru budynku...ale wiem, że taka rezystancja miała miejsce ponieważ został sporządzony protokół z tego badania, jak również pomiar rezystywności gruntu.

Nie mniej jednak powtórzę pytanie : Jak dokonać rzetelnego pomiaru ? mając do dyspozycji napięcie, miernik SONEL MPI511, i trochę umiejętności... do miernika pomiaru uziomów mam jakieś 440 km więc wychodzi na to, że nie za bardzo jest osiągalny...

Przypomnę jeszcze, że przewód PE bezszumowy to taki który pozbawiony jest połączeń wyrównawczych po drodze...(z źródła uziemienia prosto do odbiornika)

mksm
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Uziemienie budynku poprzez filary żelbetowe z "wąsami" i główna listwa uziemiająca w garażu...pomiar ma być dokonany na 1 piętrze 10 piętrowca...
Obawiam się, że w tej szynie jest problem. Przy pomiarze uziomu tą metodą do badanego uziomu nie mogą być przypięte inne urządzenia, a skoro listwa jest to myślę że podpięto do niej również resztę mieszkań co powoduje że zamiast rezystancji uziomu mierzona jest pętla zwarcia. Bez odpięcia wszystkiego co przypięte jest do uziomu pomiar rezystancji jest niemożliwy, a odpinanie tego w takim budynku to proszenie się o kłopoty. Pomiary uziomów fundamentowych wykonuje się zaraz po ich wykonaniu, a później już się tego za zwyczaj nie mierzy.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
piotrkam1982
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

rozumiem...

10 piętrowiec to biurowiec...są urządzenia potrzebujące PE i już działają... niemożliwe jest odłączenie ich od PE...serwery...routery...

Firma która zażyczyła sobie ten rodzaj uziemienia wprowadza się na adaptowane przez "NAS" piętro...

W projekcie głównym nie było mowy o takim uziemieniu...(robi się takie na specjalne życzenie podczas powstawania budynku tj. płaskowniki miedziane zakopane przy otoku itp na potrzeby central telefonicznych)

Firma zażyczyła BEZSZUMOWOŚĆ ok rozumiem i jest to zrobione lecz muszę sprawdzić rezystancję która musi być do 1 OHM .... masakra ....jaki znacie ew. sposób pośredni na taki pomiar bez rozpinania ZK....

elpapiotr

Witam.

No cóż, spadło na mnie :cry:

Mimo wszystko przydałoby się więcej informacji na temat tego życzenia.
Tego typu pomiar (rezystancji/impedancji petli zwarcia) o tyle jest niewygodny, że pokazuje sumaryczną rezystancję od sieci (uziemiony punkt neutralny) poprzez przewody i uziemienie badane.
Ale ... tu jest ciekawostka. Jeżeli ta zmierzona rezystancja uziemienia nie przekracza wartości dopuszczalnej, to rezystancja uziemienia badanego jest dopuszczalna.
Obiekty telekomunikacyjne mają swoje, określone wartości wypadkowe rezystancji uziemień.
Ten 1 om jest wymagany dla central telefonicznych powyżej 2000 numerów (portów)
Teraz można zapytać, dlaczego i na jakiej podstawie chcą tyle ?

Co prawda norma PN-IEC 60364-5-54 wspomina o uziemieniu bezszumowym, ale to tylko wzmianka. Podobno PKN opracowuje.

Jako ciekawostka :
clean earth - uziemienie eliminujące wszelkie zakłócenia
dirty earth - uziemienie eliminujące część zakłóceń

I mam nadzieję, że w dalszym ciągu piszemy o uziemieniu ochronnym.
O uziemienu statycznym.

Sugestie - czy jest możliwość odpięcia samego uziomu od GSW ?
[quotew pierwszym poście piotrkam1982"]Uziemienie budynku poprzez filary żelbetowe z "wąsami" i główna listwa uziemiająca w garażu...pomiar ma być dokonany na 1 piętrze 10 piętrowca...[/quote]
A dlaczego nie wykonać pomiaru rezystancji uziemienia na poziomie garażu, a następnie skorygować wynik o rezystancję przewodu PE ?
Dodatkowo cęgowym miernikiem do pomiarów prądów upływu sprawdzić występowanie prądu na PE (o tym wspomniał dr E. Musiał w którymś swoim opracowaniu)
Odpowiedź Kolegi mksm o zawyżonej wartości nie wydaje mi się prawidłowa. Moim zdaniem mowa o zaniżonej.

mksm
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Odpowiedź Kolegi mksm o zawyżonej wartości nie wydaje mi się prawidłowa. Moim zdaniem mowa o zaniżonej.
Pomiar tą metodą daje wartość zawyżoną, ze względu na zsumowanie rezystancji uziemienia badanego i wypadkowej rezystancji uziemienia stacji trafo z której jest zasilany budynek, oraz uziemień dodatkowych PEN.
Napisałem że otrzymany wynik jest większy niż rzeczywista wartość uziomu badanego, czyli dostajemy zawyżoną wartość rezystancji, co z resztą sam kolega napisał w swoim poście.
Znaczy moja odpowiedz jest taka sama jak napisał kolega.

A co do pomiaru samego uziomu, to można ale pod warunkiem, że ta szyna to jedyna rzecz podłączona do tego uziomu, jeżeli jest coś jeszcze, a w takich budynkach najczęściej jest, to i tak pomiar nie wyjdzie.

elpapiotr

Witam.
Znaczy moja odpowiedz jest taka sama jak napisał kolega.
A gdzie ja tak napisałem ?

mksm
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Tutaj
Tego typu pomiar (rezystancji/impedancji petli zwarcia) o tyle jest niewygodny, że pokazuje sumaryczną rezystancję od sieci (uziemiony punkt neutralny) poprzez przewody i uziemienie badane.
Jeżeli sumaryczną to rezystancja uziomu badanego + reszta a więc wynik pomiaru zawyżony.

elpapiotr

Witam.

Sumaryczną w sensie elektrycznym.
(Połączyć rezystory ze sobą równolegle - policzyć rezystancję wypadkową)
Co wyjdzie ?

mksm
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

A od kiedy przy tym pomiarze uziomy badany i roboczy są równolegle? Jak kolega nie wierzy proszę sobie znaleźć instrukcję miernika Kyouritsu 6010B strona 40 , jest rysunek i komentarz.

Awatar użytkownika
piotrkam1982
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Witam !

Rozmawiałem z inspektorem elektrycznym P.Gablik - powiedział, że taki pomiar metodą pętli zwarcia jest dopuszczalny, w jego zdaniu jako jedyny możliwy w tym przypadku do zrobienia.

Dziękuję za INFORMACJĘ panom elpapiotr oraz mksm

Wątek uważam za zamknięty

elektryczny1971
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: elektryczny1971 »

piotrkam1982 pisze:Witam !

Rozmawiałem z inspektorem elektrycznym P.Gablik - powiedział, że taki pomiar metodą pętli zwarcia jest dopuszczalny, w jego zdaniu jako jedyny możliwy w tym przypadku do zrobienia.

Dziękuję za INFORMACJĘ panom elpapiotr oraz mksm

Wątek uważam za zamknięty
Jak może być u nas dobrze jak mamy takich "prostych" inspektorów !!!
Ale jak koniec tematu to koniec!!!!!!!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”