p312
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: p312
elpapiotr pisze:Witam.
To poproszę o określenie, który to jest przewód zerowy.
- kolor zoltozielony,(czasami zolty,zielony) stosuje do uziemienia (od tablicy do odbiornika)
- kolor niebieski (zero) jest to neutralny (od tablicy do odbiornika)
- kolor czerwony brazowy czarny, stosuje jako kolory fazowe (od tablicy do odbiornika lub wylacznika)
- kolor bialy, pomaranczowy, fioletowy, stosuje miedzy wylacznikami a odbiornikami pradu ( zarowka)
Gniazdka wylaczniki firmy LEGRAND lub ARNOULD
Bezpieczniki firmy LEGRAND, SCHNEIDER, ABB, MERLIN G. ( one maja N po lewej stronie)
Jeszcze cos???????????????
Chyba ze znow cos zle robie.
UNIKOM WSZELKIEJ PRACY!!!!
-
elpapiotr
Witam.
Słabo.
Przewód zerowy występuje TYLKO w starych, nieprzepisowych (na dzień dzisiejszy) instalacjach.
Rób wreszcie nowe, nie stare instalacje.
Słabo.
Pogrubione - nie.- kolor zoltozielony,(czasami zolty,zielony) stosuje do uziemienia (od tablicy do odbiornika)
Te nieszczęsne zero nie jest przewodem neutralnym.- kolor niebieski (zero) jest to neutralny (od tablicy do odbiornika)
Przewód zerowy występuje TYLKO w starych, nieprzepisowych (na dzień dzisiejszy) instalacjach.
Rób wreszcie nowe, nie stare instalacje.
Stare instalacje jak sa to bywaja ZOLTE przewody jako uziemienie.
To inaczej napisze. Ja stosuje zasilanie i nutra.
Ty tam wiesz jak robie. Czyli ten legrand z N po lewej to starocie??????

To inaczej napisze. Ja stosuje zasilanie i nutra.
Ty tam wiesz jak robie. Czyli ten legrand z N po lewej to starocie??????
@elpapiotr cwaniakujesz jak wiekszosc moich kumpli tylko jak im pokazuje jak to wykonac i ten sprzet (material) co Ja robie to slysze jedno.
Pierwsze takie cos widze ja robie inaczej bo taniej.
Powiem jeszcze jedno dam Tobie mieszkanie do zrobienia w elektryce i plany i powiem jak ma byc zrobiona elektryka w tablicy ta za chiny ludowe nie wyrolujesz mnie i nie zrobisz zadnych kombinacji.
Bo sprawdze Twoja instalacje na miejscu bez zadnych miernikow.
Pierwsze takie cos widze ja robie inaczej bo taniej.
Powiem jeszcze jedno dam Tobie mieszkanie do zrobienia w elektryce i plany i powiem jak ma byc zrobiona elektryka w tablicy ta za chiny ludowe nie wyrolujesz mnie i nie zrobisz zadnych kombinacji.
Bo sprawdze Twoja instalacje na miejscu bez zadnych miernikow.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2010, 15:33 przez UNICOM, łącznie zmieniany 1 raz.
Przyjcie jest zawsze od GORY a wyjscie od DOLU.
Jeszcze zalezy od roznicowki bo sa takie co przyjscie masz od gory po lewej stronie a wyjscie tez od gory tylko po prawej.
Jeszcze zalezy od roznicowki bo sa takie co przyjscie masz od gory po lewej stronie a wyjscie tez od gory tylko po prawej.
-
elpapiotr
Witam ponownie.
To po co piszesz w jednej poradzie :
aby drugiemu udzielać całkiem innej porady :
Trochę konsekwencji.
Wracamy do tematu Kolegi jalokim11 - zgodnie z załączoną ulotką producenta. N tam, gdzie oznakowane, jeżeli nie ma oznakowania, wejście na zaciski nieparzyste. Naprawdę jest wiele aparatów tego typu, ale przecież rpzpatrujemy Legranda P 312.
(A co takiego ?)elpapiotr cwaniakujesz jak wiekszosc moich kumpli tylko jak im pokazuje jak to wykonac i ten sprzet (material) co Ja robie to slysze jedno.
To po co piszesz w jednej poradzie :
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... ht=#111573Ta 10 jest przyczyna ze ja wybija. Wymien na 16 albo 20.
aby drugiemu udzielać całkiem innej porady :
w temacie http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... ht=#111573Na oswietlenie 10A, a na gniazdka 16A
Trochę konsekwencji.
Wracamy do tematu Kolegi jalokim11 - zgodnie z załączoną ulotką producenta. N tam, gdzie oznakowane, jeżeli nie ma oznakowania, wejście na zaciski nieparzyste. Naprawdę jest wiele aparatów tego typu, ale przecież rpzpatrujemy Legranda P 312.
Profesorze elpapiotr Ja stosuje bezpieczniki 2A, 10A, 16A, 20A i 32A normalnie w mieszkaniu. Przyjdzie czas ze i Ty tak bedziesz stosowal.
Ale nie bede pisal czemu to tak bo niechce mi sie w dyskuje wchodzic i odpowiadac po co i na co.
Mam takie normy i sie trzymam tego.
Ale nie bede pisal czemu to tak bo niechce mi sie w dyskuje wchodzic i odpowiadac po co i na co.
Mam takie normy i sie trzymam tego.