Jakie są rury PE - niebieskie-różnice

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Marcydło
Początkujący
Początkujący

Jakie są rury PE - niebieskie-różnice

Post autor: Marcydło »

Cześć! Poruszę taki temat . Mam wykonać przyłącze ( jestem inwestorem) rurą PE 40 ( niebieską ) do domku letniego.Ceny tych rur są rózne od 3,35 do 6 zł/mb. Włśnie ostatnio zadzwoniłem do hurtowni wod-kan z zap. m.in także , a " a po ile macie pe40" Odp. 4,99 netto , ja czemu ta drogo? . I oto odpowiedź i wyjaśnienie . Różni producenci robią rózne rury , kiepskie pękają w zimie , inne nie , mimo że każda jest 1,5 m w ziemi , po prostu zależy od producenta - padła nazwa Reglamet ( tylko nie wiem czy one mają być dobre czy kiepskie?- rozłączyliśmy się ) Róznica w kosztach na 20 metrach nie jest wielka , więc nie o to chodzi - nie zawsze nalezy wierzyć sprzedawcom , może mi wcisnąć najgorszą rurę po najwyższej cenie mówiąc ,że jest najlepsza.
Mam pytanie do doświadczonych instalatorów , może Zakładów Wodociągów i Komunalnych , rury których producentów nie sprawiają kłopotów. Odkopywanie pękniętej rury w zimie nie jest przyjemne i tanie.
Z poważaniem
Marek[/b][/i]

Grzesiek13
Początkujący
Początkujący

Post autor: Grzesiek13 »

Weź każdą z atestem na 10 bar. Ja monuję rury firmy wawin.
Wykonawstwo instalacji sanitarnych i grzewczych
Skontaktuj się z nami, a prześlemy Ci ofertę.
insterm@wp.pl

surfer
Początkujący
Początkujący

Post autor: surfer »

Witam,

Rury PE mogą się różnić typem polietylenu, z którego zostały wykonane (PE 80 lub PE100) oraz oczywiście ciśnieniem do jakiego są przeznaczone - z tego wynika różnica ceny. Zgadzam się z poprzednikiem trzeba wybierać rury, które posiadają deklarację zgodności z normą PN-EN oraz atesty higieniczne PZH. Również proponuję wybrać Wavin.

Pozdrowienia

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

PP

Post autor: Paweł_Małek »

Nie polecam rur stalowych ze względu na szybkš ich korozję (spotkałem się z przypadkiem, że taka rura pękła po 10 latach)
Z tworzywa nie polecam systemów klejonych typu Genova gdyż rury PCV po kilku latach stajš się kruche.
Sugeruję zastosować rury z PP i ewentualne łšczniki gwintowe (mufki, nyple, trójniki i tp ) mosiężne.
Należy œciœle przeszczegać instrukcji montażu tych rur.
Można też użyć rury PEX-AL-PEX (3-warstwowe) łšczone złšczkami zaciskowymi.
W tym systemie sš drogie złšczk.
Rur z tworzywa nie wolno zamurować bezpoœrednio w œcianie, musi być na rurę nałożona otulina izolacyjna. Tworzywo ma o wiele większš rozszerzalnoœć od stali, przy dłuższych rurocišgach konieczna jest kompensacja wydłużenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”