wentylacja izolacji dachówka+płyta OSB
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
robert0000
- Zainteresowany

wentylacja izolacji dachówka+płyta OSB
Jak załatwiacie sprawę cyrkulacji pomiedzy płytą OSB a wełna gdy na płycie jest papa
Re: Prawidłowa wentylacja izolacji układu dadachówka+płyta
Stosuje ktoś wywietrzniki własnoręcznie robione z np. miedzi na zasadzie takiego okapu na dechach okrytego papą ?
dodałem rysunek do galerii tego o co mi chodzi
dodałem rysunek do galerii tego o co mi chodzi
-
samouk
Tak samo, jak pomiędzy deskowaniem pokrytym papą a wełną - szczelina 3 do 4 cm.robert0000 pisze:Jak załatwiacie sprawę cyrkulacji pomiedzy płytą OSB a wełna gdy na płycie jest papa
Pozdrawiam
-
robert0000
- Zainteresowany

Przestrzeń powietrza ok.Muso byc wentylowana,wlot-wylot.wylot pół biedy, wlot mnie bardziej ciekawi jak prawidłowo wykonac w przypadku podbitki na krokwiach.
-
samouk
A podbitkę już masz? Powinny być dwa rodzaje paneli: pełne i wentylowane.robert0000 pisze: wlot mnie bardziej ciekawi jak prawidłowo wykonac w przypadku podbitki na krokwiach
Właśnie poprzez te wentylowane powietrze wchodzi do szczeliny wentylacyjnej.
Pozdrawiam
-
robert0000
- Zainteresowany

czy rysunek zamieścic mógłbys jakis?
-
samouk
Czy chodzi ci o rysunek podbitki, czy o rysunek całego przekroju poprzecznego dachu? Jeśli chodzi o rysowanie, to niestety, nie posiadam skanera.robert0000 pisze:czy rysunek zamieścic mógłbys jakis?
Pozdro
-
robert0000
- Zainteresowany

Re: wentylacja izolacji dachówka+płyta OSB
przekrój jakbys miał
-
samouk
Może raczej odwróćmy sytuację: przyślij rysunek przekroju SWOJEGO dachu (z okapem) i wtedy może coś będzie można poradzić.robert0000 pisze: przekrój jakbys miał
Pozdrawiam
-
robert0000
- Zainteresowany

nie mam aktualnie takiego przypadku ale miewałem. Płyty Osb nie docinałem w kalenicy, ale jak wykonujecie wloty przy okapie.
-
samouk
Primo - nie jestem dekarzem. Secundo - myślałem, że ty jesteś inwestorem, a nie dekarzem. A w ogóle, to trzeba by z sensem (w zależności od sytuacji) ten dolot powietrza zapewnić:robert0000 pisze:nie mam aktualnie takiego przypadku ale miewałem. Płyty Osb nie docinałem w kalenicy, ale jak wykonujecie wloty przy okapie.
1. poprzez wbudowanie przynajmniej 1 panelu wentylowanego w podbitkę w obszarze pomiędzy krokwiami
2. pozostawienie przepisowej szczeliny pomiędzy ścianką kolankową i ewentualnie dociepleniem a tą płytą OSB
Tak to widzę i tak będę w tym roku robił u siebie (chyba, że wykonawca znajdzie jeszcze inne, lepsze rozwiązanie)
Pozdrawiam
Znalazłem na www.e-dach.pl artykuł o zbliżony do tematu który poruszacie, może tam znajdziecie jakieś informacje.
http://www.e-dach.pl/podbitka,dachowa,m ... 11078.html
http://www.e-dach.pl/podbitka,dachowa,m ... 11078.html
-
robert0000
- Zainteresowany

nie rozumiemy sie....
nie ma kłoptu w przypadku podbitki z dołu krokwii, wtedy więżba nie była obmurowywana przy sciance kolankowej az do samej OSB tylko zostawia sie szczeline około 2-3 cm,. deske podrynnowa wtedy opuszczam tez o te 2-3 cm, zabezpieczam siatkai jestwlot jak tralala.
Gorzej jestw przypadku gdzie podbitka jest na krokwiach(krokwie heblowane, iwtedt przy dociepleniu z zewnatrz styropianem czy taz tynkowaniu ta szczelina pomiedzy scianka koankowa a OSB znika.
Korzystałem w tym przypadku z wentylacji pomiedzy papa a dachówka , czyli wierciłem imontowałem takie małe kominki, ale jest to w czort pracochłonne.
Szykam jakiegos prostszego rozwiązania które moze ktos stosuje.
nie ma kłoptu w przypadku podbitki z dołu krokwii, wtedy więżba nie była obmurowywana przy sciance kolankowej az do samej OSB tylko zostawia sie szczeline około 2-3 cm,. deske podrynnowa wtedy opuszczam tez o te 2-3 cm, zabezpieczam siatkai jestwlot jak tralala.
Gorzej jestw przypadku gdzie podbitka jest na krokwiach(krokwie heblowane, iwtedt przy dociepleniu z zewnatrz styropianem czy taz tynkowaniu ta szczelina pomiedzy scianka koankowa a OSB znika.
Korzystałem w tym przypadku z wentylacji pomiedzy papa a dachówka , czyli wierciłem imontowałem takie małe kominki, ale jest to w czort pracochłonne.
Szykam jakiegos prostszego rozwiązania które moze ktos stosuje.
-
robert0000
- Zainteresowany

jak dolotu nie zapewnisz to czym bliżej scianki kolankowej tym bardziej wełna wilgotna...
-
samouk
No wtedy, to faktycznie - bez dodatkowych otworów się nie da!
Tylko czy taka podbitka jest ładniejsza? Dla mnie nie!
Pozdr.
Jerzy
Tylko czy taka podbitka jest ładniejsza? Dla mnie nie!
Pozdr.
Jerzy