fundament pod garaż

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

dxsort
Początkujący
Początkujący

fundament pod garaż

Post autor: dxsort »

chciałbym zapytać o wykonanie fundamentu pod garaż, wymiary 8,0mX6,0m.Głebokość fundamentu 1,20m, szerokość 0,40m. Problem polega na tym , iż wykonanie wykopu skutkuje częstym zawalaniem się.Deskowanie wydaje się pracochłonne i kosztowne. Wykonanie wykopu poza obrys garażu i ewentualne wylanie ław na mokro a póżniej murowanie fundamentu z bloczków betonowych przerabiałem przy domku. Może jest jakiś sposób zdecydowanie tańszy do zabezpieczenia wykopu przed zawałem. Słyszałem też o pustakach szalunkowych ale czy warto? bo nie wiem czy to nie bardzo kosztowna metoda.

Krzysztof Piotr
Aktywny
Aktywny

odp.

Post autor: Krzysztof Piotr »

Mysle ze w tym przypadku pustaki szalunkowe sa dobrym rozwiazaniem -bo mimo iz beda troche kosztowac to i tak w porownaniu z wykopem deskowanym zaoszczedzisz na czasie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”