Uszkodzenie sterownika ?

Kolektory słoneczną pochłaniają energię słoneczną i w inteligentny sposób i zamieniają ją na energię cieplną w naszych domach. Dowiedz się o wadach i zaletach kolektorów.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

PitS
Zainteresowany
Zainteresowany

Uszkodzenie sterownika ?

Post autor: PitS »

Panowie, od kilku dni zauważyłem nastepujące zjawisko, sterownik załącza system w ciągu dnia ale go nie wyłącza po południu, pomaga tylko reset sterownika i jest ok do nastepnego dnia, załącza kiedy wyjdzie słońce i gdybym go nie wyłączył to pracował by całą dobę, co mogło się zepsuć ? Wiem że na zewnątrz jest niezaizolowana kostka połaczeniowa do czujnika temp w kolektorze, może pokryła się lodem i tu jest przyczyna ? Mam zdobyć taki czujnik i sprawdzić na krótko w piwnicy, jeżeli to nie to, to jest problem, ponieważ wg serwisu sterownik nie isnieje jeko cząść serwisowa, trzeba wymienić całą grupę popową ze sterownikiem (koszt 1000PLN) - czy to nie śmieszne ? Zauważyłem jeszcze jedno, jeżeli przełączę switchem sterownik w tryb serwisowy (wymuszenie pracy) - to przełączy się, jeżeli natomiast przełączę tego switcha z powrotem to system nie wyłącza się, nadal pracuje...
Macie jakieś pomysły ? (zestaw Ulricha)

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Uszkodzenie sterownika ?

Post autor: bachus »

Witam.
PitS napisał:
wg serwisu sterownik nie isnieje jeko cząść serwisowa, trzeba wymienić całą grupę popową ze sterownikiem (koszt 1000PLN) - czy to nie śmieszne ?
Oczywiście, że śmieszne, ale i bolesne finansowo.
Ale to da się ominąć.
Przede wszystkim trzeba zdiagnozować czy to faktycznie czujnik w kolektorze.
A to zrobić najprościej bez wspinania się na dach. Zamień w elektronice miejscami czujniki: tam gdzie ma być czujnik do kolektora podłącz ten od zbiornika a ten od kolektora w miejsce zbiornika zakładając, że to takie czujniki.
Przy takim (odwrotnym) połączeniu ten od zbiornika podgrzej zapalniczką, układ powinien się włączyć. Ponieważ w kolektorze jest pewnie temp. ujemna aby taki układ się wyłączył musisz ten od zbiornika doprowadzić to niższej temp. niż obecnie w kolektorze. Jeżeli się nie wyłączy to uszkodzony jest program procesora sterownika a tego nikt nie zrobi i pozostaje tylko wymiana na inny niekoniecznie taki sam.
Czy ten sterownik pokazuje temperatury kolektora i zbiornika?
pozdrawiam.
Witold

suntomek
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: suntomek »

Jeżeli masz sterownik oparty na trzech czujnikach-temp.kolektora-temp.zasobnika dół-temp.zasobnika góra ,można to sprawdzić podobnie jak napisał BACHUS ale troszkę inaczej.
Wypnij czujkę kolektora ze sterownika,w jej miejsce podłącz czujkę góry zasobnika.
Wysuń czujkę z zasobnika dolną i górną.
Połóż je obok siebie i zobacz czy wskazują takie same temperatury na sterowniku ( odczekaj chwilę)
Jeżeli tak jest to podgrzej czujkę górnego ( wpiętą w miejsce kolektora)
Pompa obiegowa powinna wystartować.Po ochłodzeniu czujnika powinna się zatrzymać.
I oby tak było ,bo w takim wypadku do wymiany będzie tylko czujka kolektora!
Powodzenia!
Swoją drogą to dziwne że urlich nie ma samego sterownika do wymiany!
Szkoda że nie każą wymieniać wszystkiego wraz z kolektorem!
tomek

PitS
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: PitS »

dzięki za rady, jeśli chodzi o sterownik to jest to prosta wersja z dwoma czujnikami i bez wyświetlacza temp. Sprawa chyba sie rozwiązała, jak przyszło ocielpenie, problem tkwi prawdopodobnie w kostce połączeniowej czujnika pod kolektorem, jest cała skorodowana i dodatkowo była pokryta lodem, teraz tochę pusciło i jest dobrze ale nie obejdzie się bez wchodzenia i poprawienia tego (tu się kłania jokość wykonania).
Mam jeszcze pytanie, ponieważ zaciekawiła mnie sytuacja że sam sterownik nie istnieje jako część serwisowa, czy nadaje sie do tego sterownik uniwersalny, który znalazłem na allegro : -http://www.allegro.pl/item893995327_regulator_sterownik_solarny_kolektora_kominka.html
Funkcjonalność chyba jest wystarczająca ale czy zakres czujnika temp do 150'C jest wystarczający ?
A tak na marginesie Ulrich zaproponował czujnik temp na wymianę w cenie 280PLN netto, (czyli dwa razy tyle ile ten sterownik powyżej z dwoma czujnikami) ??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolektory słoneczne”