zalewanie posadzki w domu
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
zalewanie posadzki w domu
witam mam pytanie dotyczace wylania posadzki w domu.Dm jest o pow 90m2 w kuchni jest juz wylana posadzka wraz z przedpokojem.pozostaje wylanie posadzki w duzym pokoju i malum.Duzy pokoj ma ponad 20m2 a roznica podniesienia posadzek jest okolo 11cm.Dom nie ma podpiewniczenia i chcialbym otrzymac fachowa porade jak podniesc posadzke! czyli jaka grubosc steropianu? jaka grubosc wyleki? czy ja zazbrajac czy moge wylac cala posadzke naraz czy podzielic na 4 czesci ioddzielac delatacja? Podsumowanie,strop jest z zelbetonu i wysokosc podniesienia to okolo11cm, Jaka grubosc steropianu? ile cm wylewki? jaka wylewka?czy zbroic? itp
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: zalewanie posadzki w domu
Kolejność warstw w klasycznym wykonaniu;faza212 pisze:witam mam pytanie dotyczace wylania posadzki w domu.Dm jest o pow 90m2 w kuchni jest juz wylana posadzka wraz z przedpokojem.pozostaje wylanie posadzki w duzym pokoju i malum.Duzy pokoj ma ponad 20m2 a roznica podniesienia posadzek jest okolo 11cm.Dom nie ma podpiewniczenia i chcialbym otrzymac fachowa porade jak podniesc posadzke! czyli jaka grubosc steropianu? jaka grubosc wyleki? czy ja zazbrajac czy moge wylac cala posadzke naraz czy podzielic na 4 czesci ioddzielac delatacja? Podsumowanie,strop jest z zelbetonu i wysokosc podniesienia to okolo11cm, Jaka grubosc steropianu? ile cm wylewki? jaka wylewka?czy zbroic? itp
1 - warstwa podkładowa - chudy beton ok 5cm.
2 - izolacja przeciwwilgociowa - min. gruba folia budowlana 0,3mm szczelnie ułożona.
3 - izolacja termiczna - twardy styropian min. 10cm
4 - izolacja paroszczelna - folia budowlana 0,2mm
5 - wylewka właściwa minimalna grubość 5 cm, warunkowo przy solidnym zbrojeniu kratownicami drucianymi i dobrej jakości betonu może być 4cm.
Jeśli dasz zbrojenie kratownicami wystarczą dylatacje przyścienne.
W Twoim przypadku należałoby zwiększyć określaną przez Ciebie "wysokość podniesienia " do ok 20cm. JEŚLI NIE MASZ TAKIEJ MOŻLIWOŚCI TO ZRÓB TO TYLKO KOSZTEM IZOLACJI TERMICZNEJ. Dla zmniejszenia strat ciepła otul część zewnętrzną przyległych fundamentów styropianem z zabezpieczeniem przed chłonięciem wilgoci.
Co do jakości wylewki to najodpowiedniejsza będzie zrobiona mixokretem. dobrze zagęszczona i pielęgnowana przez kilka dni po wylaniu. Pozdrawiam.
Re: zalewanie posadzki w domu
Dzieki za porade! ogulnie to mam pojecia w budownictwie ale posadzki wylewam pierwszy raz. Co do podniesienia o 20 cm mhm to troche duzo bo to tez sa koszta. Strop jest z zelbetnu i jest dosyc gruby. Co do straty ciepla to sie zgadzam bo nie mam podpiewniczenia i strasznie tam teraz spada temperatura i jak jest grzane to cieplo szybko ucieka.