COŚ NIE PASUJE W SCHEMACIE C.O.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
andrzej763
- Zainteresowany

COŚ NIE PASUJE W SCHEMACIE C.O.
Witam mam podłączoną kotłownie przez fachowca ale ciepło z grzejników zabiera mi podłogówka i czy może być tak wpięte naczynie wzbiorcze chodzi o samo działanie przy otwartym zaworze 4D na 7 Pozdrawiam przesyłam schemat
Re: COŚ NIE PASUJE W SCHEMACIE C.O.
Ale gdzie masz ten schemat?
-
andrzej763
- Zainteresowany

Już dodałem widocznie wcześniej nie weszło
naczynie bezpośrednio od kotła a nie od zaworu poco ci zawór czwórdrożny jak masz wymiennik ? jak jedna pętla ogrzewania podłogowego to na jednej pompie będzie chulać
Ta instalacja jest co najmniej dziwna.. Kolega Mezik0 ma rację - rura bezpieczeństwa nie może przechodzić przez żaden zawór - tylko bezpośrednio do naczynia wzbiorczego. Na schemacie masz naczynie wzbiorcze otwarte przy kotle, ale nie widzę tam naczynia zamkniętego z zaworem bezpieczeństwa po drugiej strony wymiennika - od strony instalacji. Nie ma tam czegoś takiego?
A jeśli chodzi bezpośrednio o Twój problem - przyczyny upatrywałbym w tym, że jedną pompę masz na powrocie, drugą na zasilaniu (przy podłogówce). Ta od podłogówki jest większa zapewne, dlatego być może "kłócą się". Zobacz czy grzejniki nadal będą zimne, jeśli nastawisz pompę na grzejniki na najwyższy bieg, a tę od podłogówki na najniższy.
A jeśli chodzi bezpośrednio o Twój problem - przyczyny upatrywałbym w tym, że jedną pompę masz na powrocie, drugą na zasilaniu (przy podłogówce). Ta od podłogówki jest większa zapewne, dlatego być może "kłócą się". Zobacz czy grzejniki nadal będą zimne, jeśli nastawisz pompę na grzejniki na najwyższy bieg, a tę od podłogówki na najniższy.
-
andrzej763
- Zainteresowany

zawory bezpieczeństwa są po dwóch stronach tak dla bezpieczeństwa rura powinna być przed zaworem ale jemu się nie wytłumaczy mówi że jest dobrze moim zdaniem układ będzie działał tylko w razie awarii .A pompy są takie same na co jest na 3 a na podłogówce na 1 .Myślałem jak odłącze pompe z podłogówki to popchnie ta z c.o równomiernie ale tak nie jest bo chyba blokuje pompa zastanawiałem się nad wykręceniem tej pompy żeby był przepływ mam 4 obwody podłogówki
-
elektryczny1971
- Zainteresowany

witam.andrzej763 pisze:zawory bezpieczeństwa są po dwóch stronach tak dla bezpieczeństwa rura powinna być przed zaworem ale jemu się nie wytłumaczy mówi że jest dobrze moim zdaniem układ będzie działał tylko w razie awarii .A pompy są takie same na co jest na 3 a na podłogówce na 1 .Myślałem jak odłącze pompe z podłogówki to popchnie ta z c.o równomiernie ale tak nie jest bo chyba blokuje pompa zastanawiałem się nad wykręceniem tej pompy żeby był przepływ mam 4 obwody podłogówki
Ta instalacja jest źle podłączona! W takim układzie te pompy pracują szeregowo i nic dziwnego że pchają wodę tylko na podłogówkę.
Odgałęzienie na grzejniki i na podłogówkę powinno być rozdzielone tuż za wymiennikiem i na każdym z odgałęzień pompa -na zasilaniu lub powrocie.
Cała koncepcja tego układu też do bani. Zawór 4D powinien regulować temp. za wymiennikiem a nie w obiegu kotłowym .No i tego przeponowego też brak. Gratuluje fachowca