Problem z wentylacją przy większym wietrze

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

kenajx
Początkujący
Początkujący

Problem z wentylacją przy większym wietrze

Post autor: kenajx »

Witam, mam problem z wentylacją typu grawitacyjnego. Kiedy wieje silniejszy wiatr od strony wyprowadzeń kratek na zewnętrznym kominie to kratki wewnętrzne zamiast wyciągać powietrze wpuszczają zimne zewnętrzne. Czy jest na to jakiś sposób?
Pozdrawiam

molok78
Zaawansowany
Zaawansowany

Re: Problem z wentylacją przy większym wietrze

Post autor: molok78 »

Jakie to mieszkanie :?: i jakie masz ogrzewanie :?:

samouk

Post autor: samouk »

kenajx pisze:Witam, mam problem z wentylacją typu grawitacyjnego. Kiedy wieje silniejszy wiatr od strony wyprowadzeń kratek na zewnętrznym kominie to kratki wewnętrzne zamiast wyciągać powietrze wpuszczają zimne zewnętrzne. Czy jest na to jakiś sposób?
Pozdrawiam
Witam,
Niech zgadnę - od twojej kratki wewnętrznej do wylotu jest niewielka odległośc?

Jerzy

kenajx
Początkujący
Początkujący

Witam, odległość wynosi około 3m, nie wiem czy to dużo czy mało.
Pozdrawiam

Witam,
Niech zgadnę - od twojej kratki wewnętrznej do wylotu jest niewielka odległośc?

Jerzy[/quote]

samouk

kenajx pisze:Witam, odległość wynosi około 3m, nie wiem czy to dużo czy mało. Pozdrawiam
Nie wiem jeszcze czy to domek jednorodzinny czy blok mieszkalny?

Jerzy

kenajx
Początkujący
Początkujący

samouk pisze:
kenajx pisze:Witam, odległość wynosi około 3m, nie wiem czy to dużo czy mało. Pozdrawiam
Nie wiem jeszcze czy to domek jednorodzinny czy blok mieszkalny?

Jerzy
To jest do jednorodzinny

samouk

[quote="kenajx]To jest dom jednorodzinny[/quote]

Jeśli mówisz, że to jest boczny otwór wentylacyjny w kominie, to tak czy siak trzeba będzie ten komin przerobić (i to niezależnie od tego, czy te kanały boczne są przelotowe czy nieprzelotowe). Przelotowe są lepsze, bo przy parciu wiatru nie ma tak silnego efektu wtłaczania zimnego powietrza jak w nieprzelotowych. Jeśli natomiast masz przelotowe i mimo to występuje zimowa "cofka", to trzeba by zastosować pionową wywiewkę typu "H" lub jedną z wywiewek, którymi się chwali firma "bud-went.com.pl".

Pozdr.
Jerzy

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: mezik0 »

masz zbyt szczelne mieszkanie ile wypłynie powietrza tyle musi napłynąć inaczej będzie zasysać do mieszkania ,kiedyś wycinali uszczelki w oknach około 10cm dziś są nawiewniki można zamontować w oknach .

samouk

mezik0 pisze:masz zbyt szczelne mieszkanie ile wypłynie powietrza tyle musi napłynąć inaczej będzie zasysać do mieszkania ,kiedyś wycinali uszczelki w oknach około 10cm dziś są nawiewniki można zamontować w oknach .
To prawda, ale zwykłe nawiewniki zimą nie są zbyt komfortowe. Jeśli nawiewniki, to elektrycznie podgrzewane (a ich eksploatacja zwiększa koszty). Aby nie zwiększać kosztów proponuję zawsze podcinanie drzwi i jakiś nawiew w odległym miejscu (np. piwnica) skąd powietrze zdąży się ogrzać po drodze zanim dotrze do pomieszczeń najczęściej używanych. A co poradzisz na to, gdy latem nie ma cofki tylko występuje zimą? Czy to też tylko sprawa nawiewników?
Pozdr.
Jerzy

molok78
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: molok78 »

A pytałem o ogrzewanie. Latem na pewno problemu nie ma.Teraz wymuszona grawitacja daje się we znaki. :wink: Kiedy piec chodzi ciągnie powietrze z kąd się da,bo nie ma swojego dopływu...

samouk

molok78 pisze:A pytałem o ogrzewanie. Latem na pewno problemu nie ma.Teraz wymuszona grawitacja daje się we znaki. :wink: Kiedy piec chodzi ciągnie powietrze z kąd się da,bo nie ma swojego dopływu...
Kolego, mieszkałem kiedyś w blokach z lat 70-tych na ostatnim 3-cim piętrze, gdzie nie było pieca i zimą ZAWSZE występowała "cofka". Dopiero gdy wymusiłem na administracji założenie wywiewki typu "H", conieco się poprawiło.
Pozdr.
Jerzy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”