Możliwosć ominięcia pozwoleń i projektu?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Marcin&Ala
Możliwosć ominięcia pozwoleń i projektu?
Witam. Mam budynek gospodarczy parter+poddasze, na działce budowlanej obok domu. Chcę z to wyremontować, podłączyć media, piec z kominem i zamieszkać bez zbędnych formalności. Na koniec przekształcić tylko w nazwie na mieszkalny. Budynek nie posiada projektu. Są tylko kontury zaznaczone na wyrysie z mapcy ewidencyjnej. W związku z brakiem szczegółowej dokumentacji dotyczącej tego budynku mogę przeprowadzić remont i nikt mi z kontroli nie udowodni, że było wcześniej inaczej, jeżeli nic nie dobuduję? Czy panowie kontrolujący mają jakieś szczegółowe mapki itp, opisujące gdzie jest czy nie ma okna, płotu, mediów czy komina?
Re: Możliwosć ominięcia pozwoleń i projektu?
Ja bym nie ryzykował.
Re: Możliwosć ominięcia pozwoleń i projektu?
"..... Są tylko kontury zaznaczone na wyrysie z mapcy ewidencyjnej. W związku z brakiem szczegółowej dokumentacji dotyczącej tego budynku mogę przeprowadzić remont i nikt mi z kontroli nie udowodni, że było wcześniej inaczej, jeżeli nic nie dobuduję? Czy panowie kontrolujący mają jakieś szczegółowe mapki itp, opisujące gdzie jest czy nie ma okna, płotu, mediów czy komina?..:
Na początek polecam wystąpić i wypis i wyrys z rejestru gruntów.... Tam będzie wszystko opisane....Mapka ewidencyjna( 1:2000) faktycznie zawiera jedynie kontury budynków, ale zwróć uwagę że na każdym budynku jest lit."g" - gospodarczy i "m" - mieszkalny, nie ma na niej przyłączy prąd/gaz/wod.kan.. Ale na mapkach bardziej szczegółowych widać/można wyczytać wszystko..
Pozdr. Adam
Na początek polecam wystąpić i wypis i wyrys z rejestru gruntów.... Tam będzie wszystko opisane....Mapka ewidencyjna( 1:2000) faktycznie zawiera jedynie kontury budynków, ale zwróć uwagę że na każdym budynku jest lit."g" - gospodarczy i "m" - mieszkalny, nie ma na niej przyłączy prąd/gaz/wod.kan.. Ale na mapkach bardziej szczegółowych widać/można wyczytać wszystko..
Pozdr. Adam