gunar cieśla
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: gunar cieśla
Wielkość wcięcia w narożnych i w koszach jest taka sama jak w zwykłych krokwiach. Oczywiście tyczy się to wymiaru mierzonego w pionie (tzw. obholtz pionowy).
Chodziło mi dokładnie o wielkość wymiaru do wcięcia mierzoną od góry krokwi po linii nachylonej pod kątem pochylenia połaci lub pod kątem pochylenia narożnika lub kosza dla narożnika lub kosza.
A no wiem o co chodzi... (Ale żeby dokładnie to obliczyć to chyba najlepiej mieć narożniki pościnane....) Ten wzór do ścięcia narożnika wyliczyłem wyszło mi przy nachyleniu 45st tak około 30st. I takie pytanko jeszcze mam czy to 30st jest też do koszowych?? Pozdrawiam....... 
Dla 45 stopni jest dokładnie 30 stopni.Wzór dotyczy także krokwi koszowych.Jeżeli wykonuje się narożną starym sposobem (ścięcie narożnika murłat i cofnięte zacięcie oraz bez ścięć naroży )to wystarczy by obholtz pionowy był jednakowy dla zwykłej krokwi i dla narożnika i kosza.
Dziękuje za odpowiedzi.....POZDRAWIAM
Witam wszystkich...
Mam takie pytanko ma ktoś jakieś materiały lub zdjęcia prawidłowo wykonanego okapu?? Pozdrawiam.
Okap to dosyć szerokie pojęcie. Jaki kąt połaci , jakie pokrycie? Coś ty taki tajemniczy jak karamba...
gunar-wycinam dachy z pasją
A niech będzie przykładowo 45 stopni i pokrycie to dachówka BRASS. A czy kąt ma jakieś ważne znaczenie do wykonanego okapu??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Franuś okap na 16 stopniach i na 45 stp. bardzo się różnią. Na jednym i drugim jest dachówka ceramiczna. Przy tym niższym kącie trzeba zastosować wróblówkę stojącą, aby folia ze spadkiem trafiła na pas nadrynnowy. Okap najlepiej wychodzi przy zastosowaniu deski okapowej i dokręconej do niej deski skośnej na której idealnie leży pas nadrynnowy.
No racja... Ja też widziałem okap z zastosowaniem dwóch pasów nadrynnowych i z dwoma wróblówkami... czy jest to konieczne?? Może jakieś zdjęcia posiadasz to bardzo bym prosił........... 
Witam panow!
Zamiescilam w galerii zdjecie mojej wiezby,prosze fachowcow o slowko komentarza.
Pozdrawiam wszystkich forumowicow
Anka

Zamiescilam w galerii zdjecie mojej wiezby,prosze fachowcow o slowko komentarza.
Pozdrawiam wszystkich forumowicow
Anka
Jakie szukanie wykonawców takie rezultaty.
jakies te zdjęcia galerii nie do otwarcia, ale to co widać w poście trochę kiczowate
Jak tam cieśle polscy po minionym roku 2008? Ja mam tylko kilkanaście więżb na koncie. Natomiast wspomnianyna początku kolega Andrzej cieśła wyciął 70 konstrukcji dachowych.
A jak u reszty bilans poprawnie wykonanych więżb?
A jak u reszty bilans poprawnie wykonanych więżb?