jakie są jego dobre a jakie złe strony.
Zamierzamy zbudować taki dom , ale nie jestem do końca przekonany o słuszności wyboru tego projektu. Poproszę o ocenę .
Pozdrawiam wszystkich i życzę cieplejszych i mniej śnieżnych zim...
Jeśli masz działkę z wjazdem od zachodu to ten dom nie nadaje się na Twoją działkę i żaden kierownik budowy nie podejmie się jego budowy. Zasady położenia domu określone są przez zasady budowlane - salon, jadalnia, kuchnia, tarasy, łazienki należy umiejscawiać od południa lub zachodu (co ma związek z odpowiednim wykorzystaniem biegu słońca w ciągu dnia, a co za tym idzie ciepła i energii). Sypialnie, pomieszczenia gospodarcze (np. spiżarnie) można umiejscawiać od wschodu i północy.Artus70 pisze:OK co do wjazdu na działkę to będzie od zachodu.
Czyli będziesz latał z praniem w zimie do innego budynku czy jak, bo nie rozumiem ?Jako pomieszczenia gospodarcze będzie dodatkowy budynek.
Nie mogę, ponieważ nie zajmuję się tym zawodowo (chociaż jak widzę powinnam).A możesz mi podać przykład podobnej wielkości, dobry projekt , z oranżerią ?
A jest coś bardziej poważnego niż prawo budowlane ?Artus70 pisze:Dziękuje za zainteresowanie tym tematem, ale prosiłbym o jakieś poważne argumenty i doradztwo.![]()
W pierwszym poście pisałeś, ze zamierzasz zbudować taki dom:Jak wspomniałem ten projekt to tylko podstawa. I na tym planie chce zrobić docelowy plan domu.
Zamierzamy zbudować taki dom , ale nie jestem do końca przekonany o słuszności wyboru tego projektu. Poproszę o ocenę .
Jeśli dostaniesz pozwolenie na budowę domu z wejściem umiejscowionym inaczej niż od strony drogi. W województwie dolnośląskim na przykład jest to prawie niemożliwe, nie sądzę żeby w innych województwach było inaczej.To , że wjazd na działkę jest od zachodu , nie oznacza ,że musi być wejście do budynku od tej strony...Bo sama bryłę domu można w różny sposób usytuować, na działce.
Oczywiście, że wymyślił. Projektem idealnym jest projekt indywidualny u architekta - który zaprojektuje Ci dom idealnie dopasowany do warunków działki, potrzeb mieszkańców oraz dostosowany do kwoty, jaką przeznaczyłeś na budowę.Niestety nikt jeszcze nie wymyślił domu idealnego..Pozdrawiam