Projekt PROZA

Dom jednorodzinny czy wielorodzinny z poddaszem użytkowym czy parterowy? Jaki projekt domu jednorodzinnego wybrać? Jak dostosować projekt gotowy do naszych potrzeb? Zapraszamy do wymiany uwag i spostrzeżeń oraz nurtujących problemów dotyczących projektów domów oraz do zamieszczania zdjęć z realizacji Waszych domów.
Artus70
Początkujący
Początkujący

Projekt PROZA

Post autor: Artus70 »

Witam wszystkich !! Czy możecie mi pomóc w ocenie takiego projektu http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/proza/
jakie są jego dobre a jakie złe strony.
Zamierzamy zbudować taki dom , ale nie jestem do końca przekonany o słuszności wyboru tego projektu. Poproszę o ocenę .

Pozdrawiam wszystkich i życzę cieplejszych i mniej śnieżnych zim...;)

Szugs
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: Projekt PROZA

Post autor: Szugs »

Działka z wjazdem od północy ? To projekt musisz kupić w lustrzanym odbiciu.
DÓŁ:
- plusy: miejsce na szafę w wiatrołapie, przejście z garażu do domu przez wiatrołap, duża kuchnia z wyjściem do oranżerii (tę spiżarkę sobie daruj, jeśli będzie od południa to i tak nic w niej nie będziesz mógł trzymać ze względu na wysoką temperaturę)
- minusy: ogromna strata powierzchni w hallu - ma 12 m2, podczas gdy np. pokój ma tylko 10 m2, otwarta kuchnia (przy smażeniu kotletów śmierdzi w całym domu, hałasy lodówki i zmywarki, wszystko na widoku, więc trzeba utrzymywać cały czas bardzo duży porządek), nieustawny salon

GÓRA:
- plusy: żadnych
- minusy:
a) bardzo niska ściana kolankowa - skosy powodują, iż dom będzie się nadawał jedynie dla krasnoludków, nie ma gdzie postawić normalnej, prostej szafy, dodatkowo przy takich skosach - powierzchnia dachu będzie powodować saunę w lecie (temperaturę w dzień i w nocy w granicach 40'C) i ogromne utraty ciepła zimą, okrutny hałas w czasie deszczu;
b) jedna łazienka na 4 pokoje to stanowczo za mało, jeśli planujesz dzieci
c) ani jednej garderoby
d) po co Ci te balkony na górze, skoro masz taras, ogród zimowy i działkę ?

Minusy całego domu: brak pomieszczeń gospodarczych (gdzie będziesz trzymać meble ogrodowe, kosiarkę, narty itp./), brak garderoby, pralnio - suszarni (gdzie będziesz suszyć ubrania w zimie ?).

Generalnie projekt bardzo słaby.

Artus70
Początkujący
Początkujący

OK co do wjazdu na działkę to będzie od zachodu. Jako pomieszczenia gospodarcze będzie dodatkowy budynek. Miejsca mam trochę działka 3200m2.
A możesz mi podać przykład podobnej wielkości, dobry projekt , z oranżerią ?

Dzięki za odpowiedź i czekam na przykłady podobnych projektów.

Szugs
Zainteresowany
Zainteresowany

Artus70 pisze:OK co do wjazdu na działkę to będzie od zachodu.
Jeśli masz działkę z wjazdem od zachodu to ten dom nie nadaje się na Twoją działkę i żaden kierownik budowy nie podejmie się jego budowy. Zasady położenia domu określone są przez zasady budowlane - salon, jadalnia, kuchnia, tarasy, łazienki należy umiejscawiać od południa lub zachodu (co ma związek z odpowiednim wykorzystaniem biegu słońca w ciągu dnia, a co za tym idzie ciepła i energii). Sypialnie, pomieszczenia gospodarcze (np. spiżarnie) można umiejscawiać od wschodu i północy.
Musisz szukać specjalnych projektów przeznaczonych na działki z wjazdem od zachodu. Jeśli żadnego sensownego nie znajdziesz (co jest bardzo prawdopodobne) to pozostaje Ci jedynie projekt indywidualny.
Jako pomieszczenia gospodarcze będzie dodatkowy budynek.
Czyli będziesz latał z praniem w zimie do innego budynku czy jak, bo nie rozumiem ?
A możesz mi podać przykład podobnej wielkości, dobry projekt , z oranżerią ?
Nie mogę, ponieważ nie zajmuję się tym zawodowo (chociaż jak widzę powinnam).

Artus70
Początkujący
Początkujący

Dziękuje za zainteresowanie tym tematem, ale prosiłbym o jakieś poważne argumenty i doradztwo. ;)

A teraz zaczynam wyliczać ;)
Jak wspomniałem ten projekt to tylko podstawa. I na tym planie chce zrobić docelowy plan domu.
To , że wjazd na działkę jest od zachodu , nie oznacza ,że musi być wejście do budynku od tej strony...;) Bo sama bryłę domu można w różny sposób usytuować, na działce.
A co do budynku gospodarczego , to właśnie tam można chować wszelki sprzęt ogrodowy , narty itp.
No i dziękuje za podpowiedź co do pralni... może wykonam oddzielnie pralnie saunę i suszarnie. ;)

Niestety nikt jeszcze nie wymyślił domu idealnego..;) Pozdrawiam

Szugs
Zainteresowany
Zainteresowany

Artus70 pisze:Dziękuje za zainteresowanie tym tematem, ale prosiłbym o jakieś poważne argumenty i doradztwo. ;)
A jest coś bardziej poważnego niż prawo budowlane ?
Jak wspomniałem ten projekt to tylko podstawa. I na tym planie chce zrobić docelowy plan domu.
W pierwszym poście pisałeś, ze zamierzasz zbudować taki dom:
Zamierzamy zbudować taki dom , ale nie jestem do końca przekonany o słuszności wyboru tego projektu. Poproszę o ocenę .
To , że wjazd na działkę jest od zachodu , nie oznacza ,że musi być wejście do budynku od tej strony...;) Bo sama bryłę domu można w różny sposób usytuować, na działce.
Jeśli dostaniesz pozwolenie na budowę domu z wejściem umiejscowionym inaczej niż od strony drogi. W województwie dolnośląskim na przykład jest to prawie niemożliwe, nie sądzę żeby w innych województwach było inaczej.
Niestety nikt jeszcze nie wymyślił domu idealnego..;) Pozdrawiam
Oczywiście, że wymyślił. Projektem idealnym jest projekt indywidualny u architekta - który zaprojektuje Ci dom idealnie dopasowany do warunków działki, potrzeb mieszkańców oraz dostosowany do kwoty, jaką przeznaczyłeś na budowę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty domów jednorodzinnych”