Witam,
jestem nowy na tym forum i interesuje mnie temat kosztów wszystkich formalności do uzyskania pozwolenia na budowę. Dodam tylko, że posiadam już mapę do celów projektowych, projekt przyłacza energetycznego + wlz wykonuję sam, natomiast chodzi mi o całą resztę. Projekt mam też "upatrzony" w cenie około 1,5tys. Dowiadywałem się w jednej firmie i za załatwienie samych formalności (nie licząc ceny projektu) chcą 3 tys. netto. Czy jest to "sensowna" stawka czy może wygórowana? Dodam jeszcze, że jestem z Lublina. Zapomniałem jeszcze powiedzieć, że na działke jest MPZP pod budownictwo jednorodzinne i zagrodowe.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi i opinie.
Koszty formalności prawno-budowlanych
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Koszty formalności prawno-budowlanych
Popytaj innych architektów/projektantów w rejonie, może uda Ci się wyjednać mniejszy koszt adaptacji gotowego projektu..... W moim przypadku projekt indywidualny i zagospodarowania terenu ( w tym projekty przyłączy i kanalizacji) suma sumarum wyniósł 3500złl....
Pozdr. Adam
Pozdr. Adam
Dzięki za podpowiedź. Tak naprawdę, to aż tak strasznie nie zależy mi na czasie, dlatego zastanawiam się nad poszukaniem indywidualnych osób z poszczególnymi uprawnnieniami (np. sanitarne, architektoniczne etc.) niż zlecaniu wszystkiego jednej firmie. Chyba tak będzie trochę taniej, aczkolwiek więcej zachodu. Co Wy o tym sądzicie?
U mnie wszystko załatwiał Architekt tzn,projekt mi robił+przyłącza,fakt troche mnie to kosztowało,ale mnie nic nie obchodziło i nie traciłem czasu po Urzędach nie martwiłem się że jeszcze to czy tamto trzeba załatwić
Pozdrowienia
Chodzi mi bardziej o konkrety tzn. żeby mieć skalę porównawczą