Witam, od nie dawna interesuję się budowlanką .
Przejdźmy do rzecz, otóż obok pokoju mam spore pomieszczenie, które chcialbm wykorzystać . Ma ono około 8-9 m2 . na poddaszu są gołe belki i dachówki, stąd pytanie jak zacząć ?
Oczywiście wszystko po uszczelniane, moja propozycja jest taka :
Folia, na to wata szklana, druga warstwa folii i płyty gipsowe. Czy to dobre rozwiązanie ? Czy może lepszy będzie styropian ?
Jestem ciemny w temacie , proszę o doradztwo .
Od czego zacząć wykańczanie poddasza
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Od czego zacząć ?
Może najlepiej byłoby zacząć od projektu?? No odpowiedzieć na pytanie co to ma być za pomieszczenie???? Jeśli chciałbyś skorzystać z usług dobrej i taniej firmy projektującej polecam n-design.pl Szybko zaprojektują Twoje poddasze... jeśli jednak wolałbyś wykonać to sam to może warto by było poszukać inspiracji i instrukcji jak krok po kroku wykonać remont poddasza...
Faktycznie - z doświadczenia wiem, że bez projektu może być ciężko. Dobry projekt i "plan działania" (jakie materiały, wizja tego, co chcemy mieć na koniec remontu), to już jest połowa sukcesu. Więc na Twoim miejscu udałbym się albo do biura projektowego, albo jeśli chcesz zająć się tym sam, to sporządził projekt / plan działania samodzielnie.
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Podstawowa sprawa to brak krycia wstępnego. Należałoby zacząć od przełożenia dachu! Adaptacja poddasza wydaje się więc całkowicie nieopłacalna. Pozdrawiam.
witam wszystkich
przepraszm za OT ale chce sie dowiedziec jakie sa przepisy na temat adaptacji powieszchni strychowych/poddaszy
czy na FB moge cos znaleźć na ten temat????
przepraszm za OT ale chce sie dowiedziec jakie sa przepisy na temat adaptacji powieszchni strychowych/poddaszy
czy na FB moge cos znaleźć na ten temat????