Zamarzanie kanalizacji

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Grzegorz
Początkujący
Początkujący

Zamarzanie kanalizacji

Post autor: Grzegorz »

Witam !!!
Mam problem. W moim nowowybudowanym domu wyjście kanalizacji z domu wykonano na głębokości ok 10 cm poniżej poziomu gruntu. Instalator twierdził, że dzięki temu nie będę musiał głęboko wkopywać szamba. Pewnie to i racja ?. Minęły trzy lata i gmina wybudowała na naszym osiedlu sieć kanalizacyjną do której podłączyłem moją instalację w ten sposób, że na zewnątrz domu kolanem 90 stopni zszedłem do wymaganego poziomu i następnie standardowo poprzez studzienkę dołącyłem się do sieci. Problem polega na tym że posiadam piec kondensacyjny, a skropliny z niego odprowadzam bezpośrednio do wewnętrznej instalacji kanalizacyjnej. Boje się, że w zimie podczas dłuższej nieobecności w domu (np wyjazdu) gdy w kanalizacji popłyną tylko skropliny (kondensat z pieca) przy wyjściu z domu w rurze krople te będą zamarzać i rozsadzą rurę. Proszę o radę czy można jakoś zaizolować termicznie kolana i odcinek pionowy rury aby do tego nie dopuścić.

Pozdrawiam Grzegorz
GW

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”