Kocioł olejowy, ale jaki?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Kocioł olejowy, ale jaki?
Witam,
jestem na etapie wyboru kotłów olejowych, mam zamiar zainstalować kocioł kondensacyjny, jednak znalazłam tylko kotły firmy Viessmann i Buderus. Czy ktoś może zna innego producenta kotłów olejowych kondensacyjnych? Zależy mi na kotle dobrej jakości, ale ceny tych dwóch firm są porażające. Proszę o pomoc, za co z góry dziękuję.
Pozdrawiam
jestem na etapie wyboru kotłów olejowych, mam zamiar zainstalować kocioł kondensacyjny, jednak znalazłam tylko kotły firmy Viessmann i Buderus. Czy ktoś może zna innego producenta kotłów olejowych kondensacyjnych? Zależy mi na kotle dobrej jakości, ale ceny tych dwóch firm są porażające. Proszę o pomoc, za co z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Re: Kocioł olejowy, ale jaki?
Witam Prowadze sklep internetowy z artykułami sanitarnymi i grzewczymi.
Jeśli przesłał by mi Pan konkretnie o jakie modele kotłów chodzi może mógłbym zaproponować korzystne rozwiązanie. Pozdrawiam
Jeśli przesłał by mi Pan konkretnie o jakie modele kotłów chodzi może mógłbym zaproponować korzystne rozwiązanie. Pozdrawiam
Patrzyłam na piec Buderusa Logano GB125, moc ok. 20KW. Bojler na wodę 200l.
Firmy instalacyjne polecają także Viesmanna (nie mam nr modelu), jednak ceny są zbliżone. Nie mam rozeznania w tek kwestii, a nie chce polegać tylko na opinii jednej firmy instalacyjnej.
Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Firmy instalacyjne polecają także Viesmanna (nie mam nr modelu), jednak ceny są zbliżone. Nie mam rozeznania w tek kwestii, a nie chce polegać tylko na opinii jednej firmy instalacyjnej.
Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
W kwestii wymiennika to oczywiscie polecam biawar np. BIAWAR MEGA wymien. W-E 220.81 wężow.spiralna lub BIAWAR wymiennik W-E 220.82 (SOLAR) dwie wężownice.
W kwesti Pieca Zrobie rozeznanie i napisze do Pani jutro z konkretnymi propozycjami. Pozdrawiam
W kwesti Pieca Zrobie rozeznanie i napisze do Pani jutro z konkretnymi propozycjami. Pozdrawiam
Witam
Właśnie z powodu ceny niektóre firmy nie wprowadzają na rynek polski olejowych kotłów kondensacyjnych ponieważ koszt takiego kociołka przewyższa oszczędności w opale przez okres jego użytkowania. Nie wiem na ile wycenili w Wiessmanie ale ja polecam Vaillanta VKO iro VIT. Cena w zależności od mocy 9800 do 14000zł. Tak jak kolega zasobnik polecam Biowar.
Pozdrawiam
Właśnie z powodu ceny niektóre firmy nie wprowadzają na rynek polski olejowych kotłów kondensacyjnych ponieważ koszt takiego kociołka przewyższa oszczędności w opale przez okres jego użytkowania. Nie wiem na ile wycenili w Wiessmanie ale ja polecam Vaillanta VKO iro VIT. Cena w zależności od mocy 9800 do 14000zł. Tak jak kolega zasobnik polecam Biowar.
Pozdrawiam
mc
Mam Takie propozycje
BUDERUS kocioł żeliwny Logano G125 25kW + reg.pog.R2109 5990zł
KOCIOŁ ACV ALFA F OLEJOWY 9511 6200zł
VAILLANT kocioł iroVIT VKO 248/5 z palnikiem olej.GG 55-V 17-24kW 307686-2 8800zł
DE DIETRICH kocioł kondens. MRC/II 24T z zaw.przeł c.o/c.w.u 90448 5000zł
VAILLANT KOCIOŁ VU 246 ECO TEC KONDENS.305216 7800zł
Wymienniki
BIAWAR MEGA wymien. W-E 220.81 wężow.spiralna 1350zł
BIAWAR wymiennik W-E 220.82 (SOLAR) dwie wężownice 2100zł
BUDERUS kocioł żeliwny Logano G125 25kW + reg.pog.R2109 5990zł
KOCIOŁ ACV ALFA F OLEJOWY 9511 6200zł
VAILLANT kocioł iroVIT VKO 248/5 z palnikiem olej.GG 55-V 17-24kW 307686-2 8800zł
DE DIETRICH kocioł kondens. MRC/II 24T z zaw.przeł c.o/c.w.u 90448 5000zł
VAILLANT KOCIOŁ VU 246 ECO TEC KONDENS.305216 7800zł
Wymienniki
BIAWAR MEGA wymien. W-E 220.81 wężow.spiralna 1350zł
BIAWAR wymiennik W-E 220.82 (SOLAR) dwie wężownice 2100zł
Witam,
dziękuje za rady i propozycje. Przyjrzę się temu dokładnie w styczniu i dam znać.
życzę szczęśliwego Nowego Roku
Pozdrawiam
Kitty
dziękuje za rady i propozycje. Przyjrzę się temu dokładnie w styczniu i dam znać.
życzę szczęśliwego Nowego Roku
Pozdrawiam
Kitty
Re: KocioB olejowy, ale jaki?
A czy te BIAWAR sa ze stali nierdzewnej? Widzialem takie na Slasku, ale nie pamietam firmy, to z 2a 300L kosztowal 3000 netto!
Biawar Robi swoje Zbiorniki ze stali zwyklej i poddaje je emaljowaniu. I tak np.
W-E 300.81 weżownica spiralna jego cena to 1700zł brutto
W-E 300.82 dwie wężownice i jego cena to 2380zł brutto
Mają również takie specjalne Wymienniki o Zbiornikach Miedzianych np.
SP 300 dwupłaszczowy stojący lub wiszący ale jego cena jest 3900zł/brutto z tym że tej ceny nie potwierdziłem jeszcze u dostawcy.
W-E 300.81 weżownica spiralna jego cena to 1700zł brutto
W-E 300.82 dwie wężownice i jego cena to 2380zł brutto
Mają również takie specjalne Wymienniki o Zbiornikach Miedzianych np.
SP 300 dwupłaszczowy stojący lub wiszący ale jego cena jest 3900zł/brutto z tym że tej ceny nie potwierdziłem jeszcze u dostawcy.
to ja już wolę jakiś z podajnikiem (np ślimakowym) niż się tak męczyć. Kwestia wyboru kotła właśnie polega na tym czy jest podajnik czy nie, a to jaka firma to juz trzeciorzędna decyzja. Spoko jest cht bo maja bardzo długą gwarancję
A jak on olej podaje???tombek pisze:to ja już wolę jakiś z podajnikiem (np ślimakowym) niż się tak męczyć. Kwestia wyboru kotła właśnie polega na tym czy jest podajnik czy nie, a to jaka firma to juz trzeciorzędna decyzja. Spoko jest cht bo maja bardzo długą gwarancję
Jestem ciekaw ilu użytkowników co założyło sobie kotły olejowe przerzuciło się na paliwa stałe. Według mnie dziś ogrzewanie olejem jest najdroższym sposobem ogrzania domu. Ja mam centralne i nie narzekam. Pale pelletem ale głównie to groszkiem. [kocioł Merkury]
Ciekawe ile ludzi kolejnej zimy zrezygnuje z ekogroszku, koksu i węgla? Większość przejdzie na śmieci, których u nas na "szczęście" nie brak.
www.nspap.salon24.pl
www.nspap.salon24.pl
-
Tanie-Grzanie
- Zainteresowany

Myślę że niewielu,ponieważ dobry kocioł daje Ci stabilność. Nie da się też obliczyć kosztów spalania,bo to zależy od tego jaką powierzchnie mamy do ogrzania i czym palimy.
-
Arius Adolf Nowak
Na dzień dzisiejszy, z "opalania" opałem zrezygnowało już 80% użytkowników.
Nawet pracownicy stacji paliw robiący "oszczędności", i w ten sposób się ogrzewający za free,
również zaczynają narzekać.
Nawet pracownicy stacji paliw robiący "oszczędności", i w ten sposób się ogrzewający za free,
również zaczynają narzekać.