GŁADŹ NA FARBĘ LATEXOWĄ???
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
GŁADŹ NA FARBĘ LATEXOWĄ???
PYTANIE DO DOŚWIADCZONYCH FACHOWCÓW
Panowie doradźcie...fachowcy zrobili ściany pomalowane farbą lateksową ("Para" matowa) a tu pod kinkietami niedoczyszczone zaprawki, i trzeba to wyrównać robiąc gładź, jedyne rozwiązanie bo zaprawek i nierówności pod farbą za wiele na doraźne miejscowe zaprawki...co z tym robić? skrobać? matowić? dodam że farba jest na nowych tynkach - 2 warstwy które mocno się trzymają. Jakiego materiału użyć?? ...dodam również ze sporo tych metrów więc skrobanie to ostateczność... Proszę o radę...POZDRAWIAM
Panowie doradźcie...fachowcy zrobili ściany pomalowane farbą lateksową ("Para" matowa) a tu pod kinkietami niedoczyszczone zaprawki, i trzeba to wyrównać robiąc gładź, jedyne rozwiązanie bo zaprawek i nierówności pod farbą za wiele na doraźne miejscowe zaprawki...co z tym robić? skrobać? matowić? dodam że farba jest na nowych tynkach - 2 warstwy które mocno się trzymają. Jakiego materiału użyć?? ...dodam również ze sporo tych metrów więc skrobanie to ostateczność... Proszę o radę...POZDRAWIAM
- gambit65
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Re: GŁADŹ NA FARBĘ LATEXOWĄ???
Megaron premium gładź polimerowa bezpośrednio na farbę. Zaprawki można wykonać akrylem szpachlowym den braven lub gipsem semin ultra light.
Przyznam że raz miałem okazję wykonywać gładź tą masą, niestety trochę się zawiodłem pn. bardzo łatwo się czyść co akurat dla wykonawcy jest wygodne ale nie kojarzy mi się to z dobrą jakością... sprostujcie mnie jeśli się mylę. A co myślicie o akryl-putz (gotowa masa)?
- gambit65
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Napisz jaki miałeś problem z tą gładzią ???????Czy to był megaron premium czy może finisz[/b]
To była gładź polimerowa premium...
- gambit65
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Pracuję na megaronie dosyć często i nie jest ją tak łatwo przycierać jak to robisz papierem o gramaturze 180. Jeżeli są jakieś problemy z gładziami z wyższej półki to raczej wykonawca zawodzi a nie materiał. Jeżeli obawiasz się tego materiału to połóż go jako pierwszą warstwę szczepną a na nią gładź finiszową np akryl putz, franspol. Ewentualne dziureczki od napowietrzenia pokryj po zeszlifowaniu i zagruntowaniu gładzi semin light lub akrylem szpachlowym den brewena. Gotowego akryl putza nie polecam.
Dlaczego gotowego akryl-putz'a nie polecasz?, jako gładź standardowa jest ok (abstrahując od gładzi na farbie). Cenię sobie tę gładź za to że nigdy nie miałem problemu z wydzieraniem się warstw, i druga sprawa że jest troszkę twardsza od wielu innych finiszowych. Aczkolwiek od jakiegoś czasu odnoszę wrażenie że troszkę receptura im się zmieniła i traci na jakości w porównaniu z tym co było dawniej. Gładzie frans-polu (gips szpachlowy extra) tez dosyć łatwo się czyściły...Kiedyś w pewnej firmie szef stosował technikę mieszania frans-polu z gotowym putzem, ale czy to było dobre... A co myślisz o gładzi polimerowo - gipsowej profesjonal, porównując ją z gładzią polimerową premium? Jakie są zasadnicze różnice...w praktyce? i pytanie o gruntowanie gładzi, jakim sposobem gruntujesz? gdy zaczynałem w pewnej firmie to standardem było gruntowanie ławkowcem..ale wiesz ...efekt "szczotki", czasem zdarzało się rozrabiać farbę akrylową z gruntem...a czasem wałkiem gąbkowym czysty grunt na odpyloną gładź...wg mnie ta ostatnia opcja najlepsza...co o tym sądzisz?
PZDR i dzięki za odpowiedź
- gambit65
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Gruntowanie gładzi odpylonej wykonuję wałkami firmy anza antex. Co do gruntowania - gruntowanie polega na równomiernym nasączeniu powierzchni gruntem RÓWNOMIERNYM NASĄCZENIU!!! Ja gruntuję produktami firm Benjamin Moore, ca parol, dedykowanymi pod konkretną farbę . Jakieś mieszanki farby z gruntem nie wchodzą w rachubę. Mieszanie różnych produktów to kryminał. Różnice w gładziach w jednej tylko polimery w drugiej gips i polimery czyli bardziej uniwersalna. Nie polecam gotowego akryl putz ponieważ potrafi rozjechać się pod gruntem.Są lepsze gotowe produkty.
-
pewnaekipa
- Początkujący

Ja w przeciwieństwie do poprzednika bardzo często pracuje na acryl putz. Sprawdzona wiele razy masa bardzo przyjemne sie na niej pracuje i z docieraniem nie ma problemów 120-150 i najważniejsza zaleta według mnie wszystko możemy zrobić w jednym systemie wiec nie problemów ze coś będzie odłaziło itp Co do mieszania jestem podobnego zdania nigdy w życiu.