Witam,
mam pytanie do forum'owiczów:
Czy istnieje możliwość usunięcia słupa, który jest zaznaczony na zdjęciu na czerwono?
Słup wyszedł na środku pokoju i w jakis sposób chciałbym go ominać by nie spowodowao ugiecia dachu, gdyż planuję położyć dachówke.
Proszę o porady i metody
fotosik.pl/showFullSize.php?id=c7e1f770c53f3594][img]images49.fotosik.pl/242/c7e1f770c53f3594m.jpg[/img][/URL]
Pozdrawiam
Usunąć słup
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: Usunąć słup
Mam kilka opcji na wycięcie tego słupa. Jak wysoka jest ścianka kolankowa ,jakie są pochylenia połaci i w jakim etapie prac jesteś ?
Ściana kolankowa będzie miała 80cm wysokości, a kąt nachylenia dachu 32stopnie, etap zalatwiania pozwolenia na budowę jak narazie.
Poniżej niefortunny rzut dachu i słupa,którego nie udało mi sie wrzucić wcześniej

Przegladając fora, natrafiłem na takie rozwiązanie, dodałbym jeszcze jętke i wydaje mi się, że powinno starczyć?

Poniżej niefortunny rzut dachu i słupa,którego nie udało mi sie wrzucić wcześniej

Przegladając fora, natrafiłem na takie rozwiązanie, dodałbym jeszcze jętke i wydaje mi się, że powinno starczyć?

Te dwie krokwie połaciowe co schodzą się z narożną do zaznaczonego kółka na czerwono dałbym podwójnie , kleszcze jak najbardziej i jeszcze miecz od najbliższego słupa do płatwi w kierunku słupa likwidowanego jeśli będzie potrzeba. Gęściej szpilki w wieńcu i według mnie będzie pancernik . Nie mam uprawnień do projektowania więc generalną decyzje powinien podjąć ktoś kto weźmie za to odpowiedzialność
Aha , nie masz wszystkich połaci na 32*.
Ja te krokwie jeszcze zacinam na nakładkę, ponieważ trzeba nie lada sprytu i dodatkowego szlifowania aby bez szparek zamontowac krokwie cięte w pionie jak na tym zdjęciu. A te dwie ważne krokwie to dalbym 10x20 i pancernik.
gunar-wycinam dachy z pasją