Buderus GB022K - jakie cisnienie
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Buderus GB022K - jakie cisnienie
Zakupilam kociol Buderus GB022K. Monter poinformowal mnie ze cisnienie na zegarze powinno wskazywac wartosc pomiedzy 1 a 1,5 bar. Na poczatku cisnienie ciagle spadalo. Okazalo sie ze instalacja jest nieszczelna. Po interwencji cisnienie wzroslo powyzej 2 bar. Odlalam troche wody z instalacji do zalecanego poziomu, ale teraz znow cisnienie sie podnioslo. Nie wiem jakim cudem, skoro zawory sa zakrecone. Prosze o wyjasnienie, jakie ma byc cisnienie i skad samo sie podnioslo??
Trzeba sprawdzić ciśnieniomierzem (takim,jak do kół samochodowych) jakie ciśnienie jest na zbiorniku przeponowym zamontowanym wewnątrz kotła.To zwykle jest taki czerwony baniak z wentylkiem jak na kole samochodu.Powinno być tam ok. 1.5bar.
Jeśli jest więcej-upuścić,jeśli mniej-dopompoawać.
Wzrost ciśnienia przy nagrzewaniu się C.O. wskazuje również na znaczne ilości powietrza w instalacji.Normalne w nowej instalacji.Trzeba odpowietrzać grzejniki jak kocioł jest wyłączony z prądu.
Jeśli jest więcej-upuścić,jeśli mniej-dopompoawać.
Wzrost ciśnienia przy nagrzewaniu się C.O. wskazuje również na znaczne ilości powietrza w instalacji.Normalne w nowej instalacji.Trzeba odpowietrzać grzejniki jak kocioł jest wyłączony z prądu.
adam
Re: Buderus GB022K - jakie cisnienie
Jeżeli masz nowo zainstalowany piec to podstawowym elementem instalacji jest zawór bezpieczeństwa. W domowych stosuje się zawory 2,5 - 3 bar więc jest coś nie tak bo zawór powinien zadziałać. A gdzie jest instalator tego pieca?
Masz język to pytaj, Masz ręce to zrób...
Re: Buderus GB022K - jakie cisnienie
Instalator to jakiś dziwak. Nigdy nie ma czasu podjechać, a jak przyjeżdża to ciśnienie jest prawidłowe, a jak dzwoniłam bo było wysokie to kazał odpuścić wody z obiegu....?
Re: Buderus GB022K - nie grzeje
Proszę o pilną pomoc. Dzisiaj na piecu pojawił się komunikat 7c - czyli przerwa w zasilaniu elektrycznym, po resecie piec ruszył, ale po kilku godzinach przestał grzać mimo iż pojawiał się symbol grzania. Kiedy na kontrolerze przełączam na wyższa temperaturę, żeby wymusić grzanie piec grzeje może ze 3 sekundy po czym płomyk gaśnie, ale komunikat o grzaniu zostaje.
Nie wiem co robić, żadne serwisy już nie pracują a od jutra święta!
Bardzo proszę o pomoc.
Nie wiem co robić, żadne serwisy już nie pracują a od jutra święta!
Bardzo proszę o pomoc.