bo nie można połączyć energooszczędności z centralnym ogrzewaniem! To takie trudne do pojęcia?A w energooszczędnym domu wspomaganie instalacji c.o.
Zestaw SOLARNY 30 RUR ACV
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Zestaw SOLARNY 30 RUR ACV
Nie ma czegoś takiego jak
T.B. napisał:
Jak nie centralne to jakie? Chyba nie w każdym pomieszczenik piecyk bez względu na rodzaj paliwa tak zwane rozproszone. A może wogóle energooszczędne to bez dostarczania ciepła w poskich warunkach.
Energooszczędnie to znaczy jak?
pozdrawiam.
Witold
Chyba jednak tak!To takie trudne do pojęcia?
Jak nie centralne to jakie? Chyba nie w każdym pomieszczenik piecyk bez względu na rodzaj paliwa tak zwane rozproszone. A może wogóle energooszczędne to bez dostarczania ciepła w poskich warunkach.
pozdrawiam.
Witold
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Widzi Pan... trudno jest Panu popierać, czy propagować energooszczędne budownictwo jak się Pan na tym nie zna.
Co Pan proponuje by dom był energooszczedny
dom 150m2 z 4 osobami to najgorzej jak można
ogrzewanie - do 4500 kWh ( dobrze 2300)
oświetlenie pranie gotowanie itp..8-9 kWh dziennie 3000kWh
ciepła woda - 1400kWh ( dobrze 900 )
Pytał sie Pana o coś ktoś??Tomasz_Brzeczkowski pisze:Niemożliwe jest zainstalowanie solarów w energooszczędnym domu!!! Solary mogą wspomagać tylko instalacje centralne! A tych się nie da pogodzić z energooszczędnością!swoją instalacje znalazłem w jakims poradniku budowlanym ( o energooszczędnym domu).
-
Przemek
Panie SONERGO .... Przywołuje do porządku .... Święta ida !
Witam.
Tak można by długo odpowiadać pytaniem na pytanie, ale:
T.B. napisał:
Tak można by długo odpowiadać pytaniem na pytanie, ale:
T.B. napisał:
kolektory słoneczne.Co Pan proponuje by dom był energooszczedny
Może jest tak faktycznie dla tego zadałem pytanie na które nie uzyskałem odpowiedzi, przypomnę:trudno jest Panu popierać, czy propagować energooszczędne budownictwo jak się Pan na tym nie zna.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ależ Szanowny Panie - zadałem pytanie co Pan rozumie pod pojęciem "energooszczędne" bez tego dalej się nie da. Kolektor starego typu nierozerwalnie związany jest z zasobnikiem i cyrkulacją. W czasie lata nie ma problemu - nie trzeba uruchamiać centralnego, ale zimą w/w zasobnik i układ rurek trzeba ogrzewać. Jeżeli teraz tylko w okresie, gdy musimy wspomagać słońce zużyjemy więcej kWh niż przy systemie niecentralnym - to taki system nie ma sensu. Nie da się i nie ma sensu tego robić by podłączyć starą instalację solarną ( nowa to fotovoltaika) do małych term blisko kranów. Energooszczędność to też oszczędzanie wody, oszczędzające ją 3 -5 x baterie ( nie zmniejszając komfortu) współpracują dobrze z termą blisko siebie.
Co Pan pisze, to jak kupienie palącej 20 l/100km wołgi by uzasadnić szybki zwrot instalacji gazowej
Przy zużyciu 220-350 kWh/osobę solary to nieporozumienie jak instalacja gazowa do nowego VW palącego 3,5l/100km . Z tym, że w omawianych przypadkach ten przykładowy nowy VW ( system niecentralny) jest tańszy w zakupie o starej wołgi ( system centralny z solarem).
Co Pan pisze, to jak kupienie palącej 20 l/100km wołgi by uzasadnić szybki zwrot instalacji gazowej
Przy zużyciu 220-350 kWh/osobę solary to nieporozumienie jak instalacja gazowa do nowego VW palącego 3,5l/100km . Z tym, że w omawianych przypadkach ten przykładowy nowy VW ( system niecentralny) jest tańszy w zakupie o starej wołgi ( system centralny z solarem).
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Panie Przemku, a cóz Panu SONERGO pozostało kWh / kosztów itp. nie da się oszukać to konkrety!Przemek pisze:Panie SONERGO .... Przywołuje do porządku .... Święta ida !
NIEPRAWDA! Twierdzę dokładnie odwrotnie. ACV to chińskie kolektory. Swoją drogą średniej jakości.bachus pisze:Witam.
Tak się strasznie kolega mirek71 rozjuszył, że ACV to nie chińszczyzna
Co innego mnie rozjuszylo:mierek71 pisze:99% tych kolektorów pochodzi z chin (reszta z korei).
Proponuję zakończyć tę dyskusję, bo nie służy ona ani Tobie, ani żadnemu innemu importerowi ("producentowi") kolektorów próżniowych.mierek71 pisze:Ale drażni mnie jak ktoś używa określenia "chińskie badziewie" sugerując, ze to co on ma nie jest z chin.
Zwłaszcza, że w wątek włączył się niezniszczalny TB i znowu zaczyna prowokować i siać ferment.
pozdr
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ferment a myślenie. Kolektor musi mieć duży zasobnik, jeżeli teraz utrzymanie ciepłej wody w zasobniku i w rurkach w okresie kiedy nie daje rady słońce jest droższe niż roczne zużycie wody w systemie niecentralnym, to jaki jest sens montowania w/w urządzeń nieważnej produkcji.
Witam.
mirek71 napisał:
Znam wyroby chińskie o bardzo dobrej jakości nawet w dziedzinie kolektorów słonecznych.
Ale drażni mnie mocno jeżeli ktoś obiecuje:
mierek71 napisał:
Tym tokiem rozumowania mógłbym napisać, że moje kolektory są austryjackie bo akurat tam jest kupowana blacha i rury miedziane.
Firma ACV podaje, że kolektory są niemieckie / dzwoniłem /ale stosunkowo łatwo można było to z konfrontować bo taki jest temat tego wątku.
pozdrawiam.
Witold
mirek71 napisał:
A niby to gdzie w tym wątku użyłem takiego określenia?Co innego mnie rozjuszylo:
mierek71 napisał:
Ale drażni mnie jak ktoś używa określenia "chińskie badziewie" sugerując, ze to co on ma nie jest z chin.
Znam wyroby chińskie o bardzo dobrej jakości nawet w dziedzinie kolektorów słonecznych.
Ale drażni mnie mocno jeżeli ktoś obiecuje:
mierek71 napisał:
i nie jest w stanie tego dotrzymać....a powiem ci z jakiej chińskiej fabryki sprowadzasz te swoje nie-chińskie kolektory.
Tym tokiem rozumowania mógłbym napisać, że moje kolektory są austryjackie bo akurat tam jest kupowana blacha i rury miedziane.
Firma ACV podaje, że kolektory są niemieckie / dzwoniłem /ale stosunkowo łatwo można było to z konfrontować bo taki jest temat tego wątku.
pozdrawiam.
Witold
Cieszę się że nadchodzi kolejny rok!
A wraz z nim wprowadzam zmiany w naszym domu!
Chcę pobić rekord zużycia P.Tomasza!
1.dom 240m2 -zamykam połowę (na 4 osoby starczy 120m2)
2.codzienne godzinne odkurzanie(małe dzieci) zmieniam na zamiatanie
3.codzienną kąpiel zamieniam na :dorośli 1 raz w tygodniu
:dzieci w misce co 3 dni
4.Co drugi dzień ciepłe jedzenie.
5.PRANIE!!!-nie jak dzisiaj 2 razy pralka -na raz w tygodniu
6.temperaturę w domu obniżam z 22 na 15 (będzie zdrowiej)
7.I CO NAJWAŻNIEJSZE WYŁĄCZĘ SOLARY!!!!!
ZAOSZCZĘDZONE środki przeznaczę na zakupienie kabli grzejnych do odmrażania rynien i podjazdu w sklepie u pana Tomasza.B
Pozdrawiam
ps.Moja rodzina jeszcze nic nie wie o zmianach

A wraz z nim wprowadzam zmiany w naszym domu!
Chcę pobić rekord zużycia P.Tomasza!
1.dom 240m2 -zamykam połowę (na 4 osoby starczy 120m2)
2.codzienne godzinne odkurzanie(małe dzieci) zmieniam na zamiatanie
3.codzienną kąpiel zamieniam na :dorośli 1 raz w tygodniu
:dzieci w misce co 3 dni
4.Co drugi dzień ciepłe jedzenie.
5.PRANIE!!!-nie jak dzisiaj 2 razy pralka -na raz w tygodniu
6.temperaturę w domu obniżam z 22 na 15 (będzie zdrowiej)
7.I CO NAJWAŻNIEJSZE WYŁĄCZĘ SOLARY!!!!!
ZAOSZCZĘDZONE środki przeznaczę na zakupienie kabli grzejnych do odmrażania rynien i podjazdu w sklepie u pana Tomasza.B
Pozdrawiam
ps.Moja rodzina jeszcze nic nie wie o zmianach
tomek
Witam.
suntomek napisał:
T.B napisał:
pozdrawiam.
Witold
suntomek napisał:
Ja już dzisiaj wyłączyłem kominek (po co czekać do nowego roku), rodzinie rozdałem kufajki, oraz:Cieszę się że nadchodzi kolejny rok!
A wraz z nim wprowadzam zmiany w naszym domu!...
T.B napisał:
przestaje wspomagać slońce i przykrywam wszystkie swoje kolektory słoneczne.Jeżeli teraz tylko w okresie, gdy musimy wspomagać słońce zużyjemy...
pozdrawiam.
Witold
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dalej nie wiem co to jest w/g Szanownego Pana dom energooszczędny i jak Pan uzasadni w nim obecność solara?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przerabialiśmy temat badania porównawcze wypadły znacznie na korzyść systemu niecentralnego . Z tego powodu wycofaliśmy "to" z oferty.Cytat:
kolektory słoneczne.
Czy Pan też porównywał ?
Doradzam robienie badań to lepsze od sarkazmu.ekoenergia.polska-droga.pl/przyklady-budynkow-blog/132-termoizolacja-systemy-wewnzne.html