Witam!
Mam zamontowane w miarę nowe okna. Okna wyposażone są w dziwne nawiewniki w górnej części. Nawiewnik ma dwie opcje nastawu. Zarówno w jednej jak i w drugiej pozycji wieje z nawiewników. Rozumiem zasadę działania i sens używania takich nawiewników, ale wydaje mi się, że powinna być też opcja całkowitego zamknięcia nawiewnika. W moim przypadku każde okno które ma taki nawiewnik wieje bez względu na to czy jest niby zamknięty czy niby otwarty.
Poproszę o wskazówki
Wieje z nowych okien.
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Wieje z nowych okien.
No przepraszam,ale myślę,że Pan jednak nie wie jaka jest zasada i sens używania nawiewników.daszkowski pisze:....Rozumiem zasadę działania i sens używania takich nawiewników, ale wydaje mi się, że powinna być też opcja całkowitego zamknięcia nawiewnika....
Nawiewnik jest tak skonstruowany aby zawsze była infiltracja powietrza.Nie mozna go zamknąć całkowicie.Otwiera się od automatycznie w zależności od poziomu wilgotności wewnętrznej w pomieszczeniu.
A po co on - Powietrze znajdujące się wewnątrz pomieszczenia ulega zanieczyszczeniu i zawilgoceniu pod wpływem zachodzących procesów, takich jak: oddychanie, gotowanie, suszenie, pranie, kąpiel. Następują tez wyziewy z wszelkich materiałów do wykańczania wnętrz oraz mebli.Czesto są to związki, które są niebezpieczne dla osób przebywających w pomieszczeniu. Z każdym rokiem zwiększa się liczba użytkowników nowoczesnych okien, które charakteryzują się dużą szczelnością. Brak napływu świeżego powietrza z zewnątrz naraża użytkowników na:
•wzrost wilgoci, a w efekcie rozwój pleśni i grzybów na profilach okiennych, pod parapetem, w narożu pokoi,
•roszenie się pary wodnej na szybach oraz innych chłodnych powierzchniach, np. ściany i meble;
•kondensację zanieczyszczeń toksycznych emitowanych przez meble i materiały wykończeniowe;
•niedobór powietrza potrzebnego do spalania paliwa w piecach gazowych, kominkach itp.;
•ryzyko wydzielenia szkodliwego tlenku wegla;
•nawiew powietrza zewnętrznego przez kratki wentylacyjne w kuchni i łazience;
Dlatego ich stosowanie jest już objęte wymaganiami prawnymi.
Od 1 stycznia 2009 roku współczynnik infiltracji powietrza dla otwieranych okien i drzwi balkonowych powinien wynosić nie więcej niż 0,3 m3/(m*h*daPa2/3) zachowując jednocześnie treść § 155 ust. 3 (Dz. U. z 2008 r. Nr 201, Poz. 1238), który mówi, że w przypadku zastosowania w pomieszczeniach innego rodzaju wentylacji, niż wentylacja mechaniczna nawiewna lub nawiewno-wywiewna, dopływ powietrza zewnętrznego, w ilości niezbędnej dla potrzeb wentylacyjnych, należy zapewnić przez urządzenia nawiewne umieszczone w oknach, drzwiach balkonowych lub w innych częściach przegród zewnętrznych.
Stosowane urządzenia nawiewne powinny być stosowane zgodnie z wymaganiami określonymi w Polskiej Normie dotyczącej wentylacji w budynkach mieszkalnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej (PN-83/B-03430-Az3)
Natomiast nawiewników tych nie powinno się stosować w budynkach przy układach wentylacji nawiewno-wywiewnej bez/z rekuperacją.Powodują problemy w pracy tych instalacji.
Inna sprawa,że może przez niewłaściwie użytkowanie można sporo sobie zaszkodzić.Otóż generalnie nie wolno zamoczyć lub zanieczyścić niewłaściwymi detergentami tej taśmy poliamidowej w nawiewniku.Wówczas przestaje on właściwie pracować i jest otwarty jest "na maksa".Odsyłam Pana do instrukcji użytkowania tego nawiewnika.
o ile kolega miał na myśli nwiewnik higrosterowalny
-
daszkowski
- Zainteresowany

Witam!
Dziękuję za pomoc, chociaż nie wiele z niej wyniosłem.
Rozumiem zasadę działania i sens używania takich nawiewników, ale wydaje mi się, że powinna być też opcja całkowitego zamknięcia nawiewnika....
faktycznie nie znam zasady, a wydawało mi się że jest inaczej.
Zaskoczył mnie fakt, że opisywane wianie jest tak silne. Tak jak napisałem mój nawiewnik ma "dynks" który można ustawić w dwóch pozycjach, górnej i dolnej, założyłem, że jest to opcja zamknięcia i otwarcia nawiewnika. Jednak okazuje się, że przy każdym nastawie wieje tak, że gasi płomień zapalniczki.
Dziękuję za pomoc, chociaż nie wiele z niej wyniosłem.
Rozumiem zasadę działania i sens używania takich nawiewników, ale wydaje mi się, że powinna być też opcja całkowitego zamknięcia nawiewnika....
faktycznie nie znam zasady, a wydawało mi się że jest inaczej.
Zaskoczył mnie fakt, że opisywane wianie jest tak silne. Tak jak napisałem mój nawiewnik ma "dynks" który można ustawić w dwóch pozycjach, górnej i dolnej, założyłem, że jest to opcja zamknięcia i otwarcia nawiewnika. Jednak okazuje się, że przy każdym nastawie wieje tak, że gasi płomień zapalniczki.