pompy ciepła
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
pompy ciepła
witam wszystkich. Ostatnio zbudowalem dom (280m2) i zastanawiam sie jaki system ogrzewania zainstalowac. Znajomy polecil mi wlasnie pompe ciepła(firmy Nateo). Jest duzo drozsza niz instalacja piecyka gazowego, ale nie zuzywa zadnych surowcow czyli jest tania w eksploatowaniu. Czy ktos ma taki urzadzenie u siebie?
Re: pompy ciepła
Na forum mu ratora (poszukaj przez googla) jest bardzo dużo infromacji o tym sposobie ogrzewania, polecam poczytać.
Jednak mając dostęp do gazu ziemnego inwestycja raczej nie opłacalna.
-
bartnik
pinok pisze:Na forum mu ratora (poszukaj przez googla) jest bardzo dużo infromacji o tym sposobie ogrzewania, polecam poczytać.
Tutak tez mozesz poczytac o pomapie ciepla
budujemydom.pl
ja sie teraz interesuje tym tematem ,bo sam chce załozyc pompe.
Witaj,Robinn pisze:witam wszystkich. Ostatnio zbudowalem dom (280m2) i zastanawiam sie jaki system ogrzewania zainstalowac. Znajomy polecil mi wlasnie pompe ciepła(firmy Nateo). Jest duzo drozsza niz instalacja piecyka gazowego, ale nie zuzywa zadnych surowcow czyli jest tania w eksploatowaniu. Czy ktos ma taki urzadzenie u siebie?
My mamy pompę ciepła Nateo wersja smart 10KW plus grzałka 2 KW. Pełna automatyka. Dom ma 195 m2 po podłodze o ok. 540 m3 kubatury do ogrzania. Użytkujemy ją od września 2008. Roczny koszt ogrzewania i CWU zamknął nam się kwotą ok. 1000 zł. W całym domu mam wodną pdłogówkę.
Za takie pieniądze nie ogrzejesz nawet węglem, nie mówiąc już o gazie.
Ja wlaśnie tez mam zamiar zainstalowac sobie takie cudo u siebie. Mialem za soba dziesiatki rozmow i negocjacji i oferta tej fimry wydaje mi sie byc najkorzystniejsza:)
-
castro1974
- Zainteresowany

witam jaki koszt takiego cuda przybliżony kupna z montażem
- Systron
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Odświeżenie tematu 
U mnie koszt sprzętu i montażu wyniósł ok. 35 tys.castro1974 pisze:witam jaki koszt takiego cuda przybliżony kupna z montażem
- Systron
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
A jaki rodzaj kolektora jest w tej cenie? i jakiej wielkości?
Kolektor poziomy 500 m - 5 pętli po 100 m każda. Za koparkę i wkopanie rur i podłączenie ich do rozdzielacza zapłaciłem 3,5 tys. Robiła mi to ta sama ekipa, która robiła cały montaż PC i podłogówkę.
jest to inwestycja ktora po jakims czasie sie zwroci, a za gaz trzeba placic ciagle.pinok pisze:Na forum mu ratora (poszukaj przez googla) jest bardzo dużo infromacji o tym sposobie ogrzewania, polecam poczytać.
Na forach jest sporo informacji, ale najczęściej od osób, które nie mają u siebie PC. Gaz ma również sporo zalet, chociażby taką, że można ponieść niższy koszt instalacyjny - nie stosować podłogówki, a tylko grzejniki. Nie ma czegoś takiego jak 2 taryfy w prądzie i grzanie np. nocą, bo jest taniej. A jak są większe chłody i trzeba dogrzać w ciągu dnia, to już jest drożej. Ale eksploatacyjnie gaz z sieci wyjdzie na pewno drożej od PC.pinok pisze:Na forum mu ratora (poszukaj przez googla) jest bardzo dużo infromacji o tym sposobie ogrzewania, polecam poczytać.
To co piszesz napawa mnie optymizmem. Czyli nie jest tak źle jak to niektórzy piszą. A jak z działaniem pompy - słyszałem, że niektóre modele chodzą dość głośno. Jeden ze znajomych polecał mi by właśnie wybrać pompę z tej firmy - sam taką ma zainstalowaną. Sam ze względu na wielkość budynku skłaniałbym się na dwusprężarkową o większej mocy.mich72 pisze: My mamy pompę ciepła Nateo wersja smart 10KW plus grzałka 2 KW. Pełna automatyka. Dom ma 195 m2 po podłodze o ok. 540 m3 kubatury do ogrzania. Użytkujemy ją od września 2008. Roczny koszt ogrzewania i CWU zamknął nam się kwotą ok. 1000 zł. W całym domu mam wodną pdłogówkę.
Za takie pieniądze nie ogrzejesz nawet węglem, nie mówiąc już o gazie.
Fakt, pompa jest trochę głośna. Nie ma szans, żeby ustawić ja w kuchni, czy coś w tym rodzaju. Musi być oddzielne pomieszczenie z drzwiami.
Co do mocy, to zależy jak duży masz budynek i jak z zapotrzebowaniem na ciepło (z czego zrobiony, jak ocieplony, czy jest rekuperator?) oraz co z samym sposobem ogrzewania. Podłogówka wyjdzie najkorzystniej eksploatacyjnie. U mnie te dodatkowe 2 Kw z grzałki nigdy się nie załączyło, nawet przy -20st. Ale wszystko zależy od tego, jak masz wykonany dom, lub planujesz go wykonać. Jaka bryła, ile okien, jakie jest usytuowanie względem stron świata. To wszystko ma znaczenie.
Co do mocy, to zależy jak duży masz budynek i jak z zapotrzebowaniem na ciepło (z czego zrobiony, jak ocieplony, czy jest rekuperator?) oraz co z samym sposobem ogrzewania. Podłogówka wyjdzie najkorzystniej eksploatacyjnie. U mnie te dodatkowe 2 Kw z grzałki nigdy się nie załączyło, nawet przy -20st. Ale wszystko zależy od tego, jak masz wykonany dom, lub planujesz go wykonać. Jaka bryła, ile okien, jakie jest usytuowanie względem stron świata. To wszystko ma znaczenie.
Re: pompy ciepBa
NO NO, i nawet przy -20 dzialala, tylko 10kw, i cena nur 35.000. Koleg, umiesc foto chaty, pompy i skany rachunkow za prad pocz. i koncowy to uwierze w ten 1000 zet (moze ci nawet zrefunduje ze swojej renty ten sezonik).mich72 pisze:U mnie te dodatkowe 2 Kw z grzaBki nigdy si nie zaBczyBo, nawet przy -20st.