Skraplanie pary wodnej
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
Gość Robert
Skraplanie pary wodnej
Witam i proszę o poradę.
Na jesieni ekipa wymieniała mi pokrycie dachowe na budynkach gospodarczych. Zdjeli płyty eternitu i przykręcili blachę trapezową do łat. Problem tkwi w tym, że budyki mam ogrzewne i skrapla mi sie para wodna po blasze i jest całe drzewo mokre. Nie zastosowali pod blachę żadnej folii paroprzepuszczalnej, ani nie zamontowali pod krokwiami od strony pomieszczeń foli paroizolacyjnej. Czy może to być tego przyczyną że nie ma izolacji miedzy blachą a pomieszczeniem i dlatego para wodna skrapla sie. Proszę o poradę co mam teraz z tym problemem zrobić bo chcę złożyc szanownym "pseudofachowcom" reklamacje i zapowiada się z nimi niezła wojna.
Na jesieni ekipa wymieniała mi pokrycie dachowe na budynkach gospodarczych. Zdjeli płyty eternitu i przykręcili blachę trapezową do łat. Problem tkwi w tym, że budyki mam ogrzewne i skrapla mi sie para wodna po blasze i jest całe drzewo mokre. Nie zastosowali pod blachę żadnej folii paroprzepuszczalnej, ani nie zamontowali pod krokwiami od strony pomieszczeń foli paroizolacyjnej. Czy może to być tego przyczyną że nie ma izolacji miedzy blachą a pomieszczeniem i dlatego para wodna skrapla sie. Proszę o poradę co mam teraz z tym problemem zrobić bo chcę złożyc szanownym "pseudofachowcom" reklamacje i zapowiada się z nimi niezła wojna.
Witaj
A dlaczego reklamacja zrobili jak chciałęś chyba, że to oni decydowali co i zaile ma byc zrobione. Na spodniej stronie blachy zawsze wykrapla sie woda spowodowane jest to różnicą temperatur wewnątrz i na zewnątrz pomieszczenia.
Pozdrawiam Piotr
Pozdrawiam Piotr
Pozdrawiam Piotr
-
MonA
tak to jest jak się zatrudnia tanie ekipy "dekarskie". Zaoszczędziłeś na robociżnie, a teraz masz dach do remontu generalnego. Gdybyś zatrudnił zarejestrowaną ekipę fachowców, to nie miał byś tego problemu. Jeżeli zatrudniłeś pseudofachowców i nie masz podpisanej umowy, to wątpię czy coś wywalczysz, chyba , że z pomocą "wygolonych " facetów.
-
Gość Robert
-
MonA
-
Gość
-
DT
Jeżeli nawet nie było to dobra szanująca się ekipa dekarska powinna doradzić dobre rozwiązanie. Jeżeli inwestor zaleci coś co nie jest zgodne ze sztuką dekraską to powinna odmówić wykonania robót.Anonymous pisze:Nie, jeśli nie było ujęte w kosztorysie i umowie.Obowiązkiem dekarza jest założenie folii paroprzepuszczalnej pod pokryciem, natomiast ocieplenie jest kwestią umowną.Anonymous pisze:Czy obowiazkiem dekarza jest montowanie paroizolacji pod krokwiami![]()
-
MonA
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Z relacji inwestora jasno wynika, że ekipa wymieniła pokrycie. Z tego co mówi inwestor dach nie przecieka tylko skrapla się para wodna. Pytań rodzi się wiele. Pierwsze podstawowe:
Czy wymiana pokrycia została zgłoszona do stosownego urzędu?
Czy ekipa dokonujšca zdięcia starego pokrycia z eternitu miała odpowiednie kwalifikacje i stosowne certyfikaty?
Czy w stosownym urzędzie zgłoszono produkcję szkodliwych odpadów?
Czy inwestor posiada dokumenty dotyczšce utylizacji tych odpadów?
Czy przewożone były specjalnie do tego przystosowanym samochodem?
Czy inwestor posiada stosowny projekt? (bo co mi się wydaje, że zmienił przeznaczenie budynku i zaczšł go ogrzewać).
Można mieć pretensje do ekipy gdy na wszystkie postawione pytania odpowied jest twierdzšca lecz w przypadku, gdy choćby na jedno pytanie odpowied jest negatywna cała odpowiedzialnoć spada na inwestora bo cała ta zabawa to samowolka. Mylę, że powinna być to przestroga dla innych. Pozdrawiam.
Czy wymiana pokrycia została zgłoszona do stosownego urzędu?
Czy ekipa dokonujšca zdięcia starego pokrycia z eternitu miała odpowiednie kwalifikacje i stosowne certyfikaty?
Czy w stosownym urzędzie zgłoszono produkcję szkodliwych odpadów?
Czy inwestor posiada dokumenty dotyczšce utylizacji tych odpadów?
Czy przewożone były specjalnie do tego przystosowanym samochodem?
Czy inwestor posiada stosowny projekt? (bo co mi się wydaje, że zmienił przeznaczenie budynku i zaczšł go ogrzewać).
Można mieć pretensje do ekipy gdy na wszystkie postawione pytania odpowied jest twierdzšca lecz w przypadku, gdy choćby na jedno pytanie odpowied jest negatywna cała odpowiedzialnoć spada na inwestora bo cała ta zabawa to samowolka. Mylę, że powinna być to przestroga dla innych. Pozdrawiam.