ściana kolankowa 130 cm plus płyta g-k

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

tomasz501501
Początkujący
Początkujący

ściana kolankowa 130 cm plus płyta g-k

Post autor: tomasz501501 »

Witam

Mam poddasze ze śc. kolankową w wys. 130 cm. mur z cegły gr. 30 cm, grubość krokwi 15 cm, nie chcę ocieplać od wewnątrz (z wiadomych względów) niemniej jednak chcę oobłożyc krokwie płytami g-k i utworzyć ok 16 cm szczelinę powietrzną. Czy to rozwiązanie będzie właściwe?

Dzięki za porady

GipsKarton
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: ściana kolankowa 130 cm plus płyta g-k

Post autor: GipsKarton »

tomasz501501 pisze:Witam

Mam poddasze ze śc. kolankową w wys. 130 cm. mur z cegły gr. 30 cm, grubość krokwi 15 cm, nie chcę ocieplać od wewnątrz (z wiadomych względów) niemniej jednak chcę oobłożyc krokwie płytami g-k i utworzyć ok 16 cm szczelinę powietrzną. Czy to rozwiązanie będzie właściwe?

Dzięki za porady
przybliz moze bardziej nam te sobie wiadome wzgledy.
masz zamiar nie izolowac dachu przed wykonaniem plytowania?
czy ta szczelina bedzie tylko miedzy murowana scianka kolankowa a plytowaniem?

tomasz501501
Początkujący
Początkujący

Post autor: tomasz501501 »

same ścinany koankowe, dach jest oczywiście ocieplony. Nie ocieplać ść. kolankowej ze względu na punkt rosy.

GipsKarton
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: GipsKarton »

tomasz501501 pisze:same ścinany koankowe, dach jest oczywiście ocieplony. Nie ocieplać ść. kolankowej ze względu na punkt rosy.
o ile elewacja jest ocieplona to, w stelaz okladziny g/k na sciance kolankowej mozna dac izolacje bardziej ze wzgledow akustycznych. jezeli elewacja jest nie ocieplona to, w stelaz ulozymy izolacje cieplna pamietajac o paroizolacji na sropie i na stelaz zakrywajac welne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”