Drugi wodomierz - proszę o pomoc

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

bronekmonter
Początkujący
Początkujący

Drugi wodomierz - proszę o pomoc

Post autor: bronekmonter »

Witam
Mieszkam na wsi, mam dom jednorodzinny, chciałbym założyć wodomierz na przewodzie zimnej wody, którą mam po prowadzoną na dwór( kran do podlewania ogrodu, mycia samochodu), ponieważ dotychczas nabija mi to na główny licznik, co przekłada się na to, że płacę zwiększone opłaty za ścieki.

Pytanie do was mam takie,
Czy muszę gdzieś zgłaszać tą przeróbkę, uzyskać jakieś pozwolenie itp?
Jak to się ma potem, gdy inkasent przychodzi spisywać wodę?
Bo z tego co mi się wydaje powinna zostać założona jakaś plomba, w takim razie kto ją zakłada?

Jestem zielony w tych sprawach, wiec wdzięczny był bym za pomoc

Pozdrawiam

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Drugi wodomierz - proszę o pomoc

Post autor: Alibaba »

bronekmonter pisze: Czy muszę gdzieś zgłaszać tą przeróbkę, uzyskać jakieś pozwolenie itp?
Tak, od dostawcy wody
bronekmonter pisze:Jak to się ma potem, gdy inkasent przychodzi spisywać wodę?
Normalnie. Spisuje jeden licznik (główny) spisuje podlicznik i od stanu głównego odejmuje stan podlicznika. Podlicznik masz bez ścieków a to co zostaje ze ściekami.
bronekmonter pisze: powinna zostać założona jakaś plomba, w takim razie kto ją zakłada?
Dostawca wody

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Paweł_Małek »

Zglos sie do dostawcy wody - ten wyda warunki montazu podlicznika.

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: mezik0 »

ostatnio właśnie miałem problem z odbiorem takiego pod licznika ponieważ nikt z wodociągów nieumie odejmować .wykonanie takiego licznika musisz zgłosić właścicielowi wodociągu ,przed głuwnym wodomierzem dajesz trujnik i od trójnika pod licznik wtedy inkasent ma bez problemowo wystawić fakturę bez odejmowania .

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik

mezik0 pisze:przed głuwnym wodomierzem dajesz trujnik i od trójnika pod licznik
Hmmmm, to który z tych wodomierzy jest wodomierzem GŁÓWNYM ?
Kolego mezik0, nie wprowadzaj zamieszania, bo faktycznie uwierzą,że tak się robi.

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany

główny to ten co masz na mieszkanie a przed nim dajesz trujnik a od niego dajesz na ogród inaczej nikt ci nie odbierze, inkasent przecież przychodzi i od ręki wystawia fakturę tak jak za prąd to niby jak ma ci on odliczać .

Jarek22
Aktywny
Aktywny

Post autor: Jarek22 »

mezik0 pisze:główny to ten co masz na mieszkanie a przed nim dajesz trujnik a od niego dajesz na ogród inaczej nikt ci nie odbierze, inkasent przecież przychodzi i od ręki wystawia fakturę tak jak za prąd to niby jak ma ci on odliczać .
Hmm extra....no to lejem za friko :D Pan Alibaba ma racje jest główny wodomierz i dopiero później następne pomyśl co by się działo gdy by było jak piszesz...
już 24 :p

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik

mezik0 pisze:główny to ten co masz na mieszkanie a przed nim dajesz trujnik a od niego dajesz na ogród inaczej nikt ci nie odbierze
Zabrnąłeś kolego i nawet sam nie wiesz jak głęboko.
Budynek z 30 mieszkaniami,wszystkie punkty poboru opomiarowane, do tego 5-ciu lokatorów ma wodomierze do podlewania ogrodu pod oknem.
Który wodomierz jest wodomierzem głównym?
Jeżeli było faktycznie tak jak pisałeś, że w wodociągach mieli problem z odejmowaniem liczby niższej od wyższej, to tylko źle świadczy o dziale rozliczeń i księgowości. Nie mówiąc już, o kompletnym braku wiedzy działu technicznego, który to przyklepał.
Obecnie odczytywacz który wystawia fakturę na miejscu, korzysta najczęściej z takiej "maszynki" jak zestaw inkasencki, która liczy to za niego.

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany

wiadomo przecież że główny będzie ten co nalicza na mieszkanie 5lokatorów to 5 wodomierzy i spotach wodomierzy dopiero na ogródek, przedmówca pisał o jednorodzinnym domku na wsi ,przyśle fotki jak to zrobiłem i mam odebrane , dla tego mają problem z przeliczeniem bo cena za wodę i ścieki jest inna niż za samą wodę ,

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie brnij dalej i nie przysyłaj fotek. Nawet nie chcę tego oglądać :wink:
Tak jak pisałem wyżej, ludzie faktycznie pomyślą, że tak się robi.

bronekmonter
Początkujący
Początkujący

Post autor: bronekmonter »

Dzięki za wypowiedzi:)
Czyli muszę się zgłosić do dostawcy wody, tam składam chyba jakiś wniosek(tak wyczytałem na internecie) i muszę się dowiedzieć o warunkach montażu pod licznika.

Czyli za wodomierzem głównym daję trójnik na pod licznik czy przed?

Mi się wydaję że za głównym wodomierzem, w końcu sama nazwa wskazuje wodomierz główny, a drugi jako pod licznik. Najwyżej tam się dopytam jeszcze:)

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik

Podlicznik możesz zamontować w każdym miejscu instalacji, byle ZA wodomierzem głównym.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”