Co to dla mnie oznacza?

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

jacglowacki
Początkujący
Początkujący

Co to dla mnie oznacza?

Post autor: jacglowacki »

Witam serdecznie. Mam problem-zakupiłem działkę rekreacyjną w ROD na której nie ma prądu(niby nie ma na całym kompleksie ale idąc widać że niektórzy mają prąd). Jak ją kupowałem była inicjatywa zarządu o podłączenie działek do prądu -są warunki i miało zgłosić się 250 działek a zgłosiło ok. 90. Jak inicjatywa "padła" to postanowiłem podłączyć prąd we własnym zakresie(tym bardziej że słup linii niskiego napięcia stoi o 2m od mojego płotu). Gdy wystąpiłem do operatora(ENEA) otrzymałem odpowiedź że warunki zostały wydane dla całego zespołu działek i indywidualnych nie wydadzą. Więc odezwałem się do zarządu ROD i dostałem te warunki. Niestety nic z nich nie rozumiem-nie jest określone kto za co odpowiada, kto za co płaci i ile? Nie wiem w sumie nic. Może coś pomożecie? Nie wiem co mam teraz zrobić? Czy nie będę miał prądu? Może są jakieś „kruczki”, żeby tego typu działania jednak ruszyć. Wstawię warunki jakie otrzymałem w ten post jak ktoś mi powie jak jpg wstawić bo niestety nie wiem jak(chyba że wyślę na mail jak nie da się wstawić?Z góry dzięki za wszelką pomoc.

elpapiotr

Re: Co to dla mnie oznacza?

Post autor: elpapiotr »

Witam.

Są to warunki tzw. zbiorcze - dla całego kompleksu.
Podejrzewam, że ENEA dała licznik główny, u Was mają być podliczniki.
Teraz pozostaje uzgodnić z zarządem ROD sposób podłączenia działki do zasilania. Zarząd powinien mieć kogoś odpowiedzialnego za koordynację prac.
Na PW wysyłam ades e-mail, proszę dać skan.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”