budujemy się w okolicach łodzi. suzkaliśmy hydraulika - ktoś poradził 'dobrego' fachowca - firmę robit zawodziński z janówki. na początku wszystko było ok, on wykonywał, my wypłacaliśmy, aż do momentu zakończenia prac. coś mnie tknęło i zostawilma sobie 927 zł (w ostatniej racie dostał 3 tys.) na zakończenie prac - deklarował załatwienie inwentaryzacji powykonawczej, geodety, przygotowanie umowy na dostawę wody. w dniu gdy wspomniany pan przyjechał po pieniadze - brakowało tylko wpisu do dziennika budowy. podjechał samochodem z żoną, wysiadł, chwycił pieniadze i dizennik, po czym za moment przysłał żonę że nie dokona wpisu, bo.... bo nie ma takiej ochoty.
nie odbiera tel, nie dostarcyzł faktury, nic, wział kase i ślad zaginał - w izbie budowlanej poradozno byśmy złożyli skargę do rzecznika odpowiedzialności zawodowej.
przestrzegam przed ta firmą, bo myślę, ze jest to tzw. firma krzak - chociaż niby facet uprawnienia ma, zakład wpisany jest na żonę, która o hydraulice nie ma zieloneog pojecia a faktyczny wlaściciel dostaje rentę z zus...
przez dwa miesiące współpracy nie otrzymaliśmy od nich ani jednego papierka potwierdzajacego wykonaną pracę
o tym, ze hydraulik nie prowadiz zakładu dowiedizałam się przypadkiem, bo w zakładzie gospodarki komunalnej w andrespolu wszyscy twierdzą, ze to jego firma
uwaga na hydraulików z Janówki pod łodzią
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
elpapiotr
Re: uwaga na hydraulików z Janówki pod łodzią
Witam.
Należy odpowiedzieć na pytanie, kto ma takie prawo, i wszystko będzie jasne.
O tym mówi Prawo budowlane -
art. 45 ustawy Prawo budowlane
art. 22 i 42 ust. 2 tego prawa.
A może ... nie miał takiego prawa ? Prawa do dokonania wpisu w dzienniku budowy ?anu75 pisze:w dniu gdy wspomniany pan przyjechał po pieniadze - brakowało tylko wpisu do dziennika budowy. podjechał samochodem z żoną, wysiadł, chwycił pieniadze i dizennik, po czym za moment przysłał żonę że nie dokona wpisu, bo.... bo nie ma takiej ochoty.
Należy odpowiedzieć na pytanie, kto ma takie prawo, i wszystko będzie jasne.
O tym mówi Prawo budowlane -
art. 45 ustawy Prawo budowlane
art. 22 i 42 ust. 2 tego prawa.
Re: uwaga na hydraulików z Janówki pod łodzią
Oczywiście, że nie miał. No bo skoro firma nie jest na niego, tylko na żonę, to na jakiej podstawie? A żona raczej żadnych uprawnień do takich wpisów nie ma.
Gość wpadł w sidła swojej chytrości i cwaniactwa, bo podpisując się na jakimś dokumencie potwierdzającym, że pracuje i zarabia wystawia się na celownik ZUS i US.
W obecnym układzie dostaje kasę z ZUS a żona płaci jakieś tam składki na swoją emeryturę.
Takie kombinacje nie są rzadkością i ujawniają się dopiero w podobnych sytuacjach.
Dlatego trzeba pytać fachowców na jakiej zasadzie prawnej funkcjonują. Mnie wielu o to pyta. Niektórym klientom nie zależy na czystości prawnej wykonawcy robót, byle by miał dobre rekomendacje. No ale to rodzi później choćby takie problemy.
Gość wpadł w sidła swojej chytrości i cwaniactwa, bo podpisując się na jakimś dokumencie potwierdzającym, że pracuje i zarabia wystawia się na celownik ZUS i US.
W obecnym układzie dostaje kasę z ZUS a żona płaci jakieś tam składki na swoją emeryturę.
Takie kombinacje nie są rzadkością i ujawniają się dopiero w podobnych sytuacjach.
Dlatego trzeba pytać fachowców na jakiej zasadzie prawnej funkcjonują. Mnie wielu o to pyta. Niektórym klientom nie zależy na czystości prawnej wykonawcy robót, byle by miał dobre rekomendacje. No ale to rodzi później choćby takie problemy.
adam