pleśń na krokwiach w nowym domu
Moderator: Redakcja e-dach.pl
pleśń na krokwiach w nowym domu
Witam, kupiłem dom od dewelopera. Krokwie widać były impregnowane bo są zielonkawe, ale zauważyłem na poddaszu na niektórych bało-zielony osad, meszek.
krokwie są troche jeszcze wilgotne - schną tynki. Jak to zwalczyć, czekać za wyschną, a jak od razu, szlifować krokwie przd pomalowaniem?
krokwie są troche jeszcze wilgotne - schną tynki. Jak to zwalczyć, czekać za wyschną, a jak od razu, szlifować krokwie przd pomalowaniem?
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
Przemek
-
drewienko
-
JBZ
Podnoszone wcześniej oszustwa w impregnacji są częste, to prawda, ale...
Podaj więcej szczegółów (łącznie z projektem budynku a szczególnie przekrojem pionowym), bo spotkałem setki razy inną przyczynę korozji biologicznej na poddaszach: błędy w wentylacji samych poddaszy oraz połaci dachowych.
Z doświadczenia powiem, że na 90% obstawiam właśnie tę przyczynę. Rysunki i fotografie możesz przesłać do mnie do serwisu BDB.
Jerzy Zembrowski
Podaj więcej szczegółów (łącznie z projektem budynku a szczególnie przekrojem pionowym), bo spotkałem setki razy inną przyczynę korozji biologicznej na poddaszach: błędy w wentylacji samych poddaszy oraz połaci dachowych.
Z doświadczenia powiem, że na 90% obstawiam właśnie tę przyczynę. Rysunki i fotografie możesz przesłać do mnie do serwisu BDB.
Jerzy Zembrowski
Wszystko zależy od tego, co się dzieje z krokwiami. Miałem podobny przypadek na budowie i wezwaliśmy specjalistę, który po kilku dniach przekazał nam ekspertyzę wraz z wykazem środków chemicznych. Muszę przyznać, że efekt jest niesamowity. Oczywiście zaczęliśmy od zerwania zewnętrznej warstwy. Potem trzy razy malowanie podanymi środkami. Różnica kolosalna.
-
Elmet-system
- Początkujący

- Kontakt:
Re: pleśń na krokwiach w nowym domu
Jest izolacja która jako jedyna konserwuje drewno dzięki solom boru zawartym w izolacji. Jest to izolacja celulozowa i jako jedyna izolacja nie tylko skutecznie chroni dom przed ciepłem i zimnem lecz także chroni dom przed dzialaniem grzybów, pleśni , wilgoci oraz insektów.
Zobacz na:
elmet-system.pl/ocieplenia.html
tam są linki do strony o izolacjach gdzie jest szczegółowo i łopatologicznie wytłumaczone dlaczego celuloza
Zobacz na:
elmet-system.pl/ocieplenia.html
tam są linki do strony o izolacjach gdzie jest szczegółowo i łopatologicznie wytłumaczone dlaczego celuloza