Ciepła woda w kuchni
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Ciepła woda w kuchni
Witam, mam pytanie odnośnie tego jak uzyskać ciepłą wode w kuchni zakładając, że w łazience jest junkers, tylko odległość między kuchnią a łazienką wynosi około 7 metrów. Wydaje mi się, że zanim ta woda by sie dostala do kuchni to juz był by koniec zmywania i czy wogole piecyk się załączy? pytam bo wiem, że dużo ludzi ma taka sytuację jak ja i chce się dowiedzieć jak mają to rozwiązane
- Zibi1000
- rekomendowany doradca
Re: Ciepła woda w kuchni
Ja mam 15 l elektryczny podgrzewacz ,podzlewowy.
Jest Ok
Jest Ok
a jak z racunkami za prad ele
Rachunek jest prosty:) wzór na objętość walca znasz:P Tak na szybki rachunek (przy założeniu że dł. rury 7m średnica 15mm) Wychodzi nieco ponad litr wody:D Czy to dużo czy mało pozostawiam Twojej ocenie i kalkulacji. Przelicz koszt grzania przez junkersa i podgrzewacz elektryczny. Ocenić można nawet intuicyjnie co się lepiej opłaca. Pamiętaj że ceny energii elektrycznej od przyszłego roku znów idą w górę. Pozdrawiam:)
Może to śmieszne - ale szukasz oszczędności - to za nim przystąpisz do zmywania i za nim zacznie płynąć ciepła woda chwytaj ją /zimną/ do czajnika - uzupełnij go na herbatę lub garnka na gotowanie obiadu, zupy, ziemniaków. Ale ja znowu nigdy nie nalewam do pełna czajnika by zrobić 1 - 2 szklanki herbaty. Pełny czajnik wody /jak widzę u innych/ potrzebuje dużo prądu lub gazu. To też koszty. Jest wyjście z podgrzewaczem, ktoś pisał, ale tam jest silna grzałka i koszty prądu wzrosną, ale ciepła woda jest natychmiast. A junkersy raczej natychmiast się załączają .pietral pisze:Witam, mam pytanie odnośnie tego jak uzyskać ciepłą wode w kuchni zakładając, że w łazience jest junkers, tylko odległość między kuchnią a łazienką wynosi około 7 metrów. Wydaje mi się, że zanim ta woda by sie dostala do kuchni to juz był by koniec zmywania i czy wogole piecyk się załączy? pytam bo wiem, że dużo ludzi ma taka sytuację jak ja i chce się dowiedzieć jak mają to rozwiązane
LIBER
Zdecydowanie polecam takie rozwiązanie jak przedstawił Zibi1000.
Nie oglądał bym się tutaj na koszty, bo będą jeśli nie mniejsze, to co najmniej zbliżone do rozwiązania z Junkersem. Zużyjesz przecież mniej gazu i sporo mniej wody. I koniecznie niech to będzie podgrzewacz pojemnościowy a nie przepływowy, bo wtedy wychodzi drożej.
Nie oglądał bym się tutaj na koszty, bo będą jeśli nie mniejsze, to co najmniej zbliżone do rozwiązania z Junkersem. Zużyjesz przecież mniej gazu i sporo mniej wody. I koniecznie niech to będzie podgrzewacz pojemnościowy a nie przepływowy, bo wtedy wychodzi drożej.
adam