rynny bryza
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
sklep-budowlanyCOM
- Początkujący

Witam.
Na jesień2008 roku zrobiłem dach-piękny: kominy z klinkieru+ napoleonki z czarnej lakierowanej blachy. Wszystko kryte gontem iko- czarnym plastrem. Nowa instalacja odgromowa+ łapy śniegowe- po prostu wyszedł cud!!
Dałem w sumie za wszystko z robocizną ok 25000 tys. metraż 150 mkw.
Dodam że przed tem na dachu było 7 warst papy i ponad 10 krokwi było do wymiany...
System rynnowy: wybrałem Bryze- z hakami co 40 cm- by zniwelować skurki gromadzenia sie sniegu w rynnach.
Miałem do wybory wawimy i gamraty i nicol oczywiście miedz i tytan brałem pod uwage- ale mój majster powiedział że od 5 lat kryje sama Bryzą i jeszcze nikt na nic nie narzekał.
Zima 2008/2009 była i jest jeszcze:P bardzo śnieżna- mnóstwo śniegu w wynnach, sople na rynnach-słowem wszystko z czym się można spotkać w zimie- i wszystko zdało egzamin w 100%
Także polecam Bryze ale tylko z profesjonalnym montażem.
Bo partacze to nawet na tytam będą narzekać że h.jowy:P
A i jeśli szukacie fahowców z podbeskidzia to dajcie znać to prześle namiary.
Pozrdawiam
Na jesień2008 roku zrobiłem dach-piękny: kominy z klinkieru+ napoleonki z czarnej lakierowanej blachy. Wszystko kryte gontem iko- czarnym plastrem. Nowa instalacja odgromowa+ łapy śniegowe- po prostu wyszedł cud!!
Dałem w sumie za wszystko z robocizną ok 25000 tys. metraż 150 mkw.
Dodam że przed tem na dachu było 7 warst papy i ponad 10 krokwi było do wymiany...
System rynnowy: wybrałem Bryze- z hakami co 40 cm- by zniwelować skurki gromadzenia sie sniegu w rynnach.
Miałem do wybory wawimy i gamraty i nicol oczywiście miedz i tytan brałem pod uwage- ale mój majster powiedział że od 5 lat kryje sama Bryzą i jeszcze nikt na nic nie narzekał.
Zima 2008/2009 była i jest jeszcze:P bardzo śnieżna- mnóstwo śniegu w wynnach, sople na rynnach-słowem wszystko z czym się można spotkać w zimie- i wszystko zdało egzamin w 100%
Także polecam Bryze ale tylko z profesjonalnym montażem.
Bo partacze to nawet na tytam będą narzekać że h.jowy:P
A i jeśli szukacie fahowców z podbeskidzia to dajcie znać to prześle namiary.
Pozrdawiam
...
-
Rudolf Bras jr.
- Superużytkownik

pokaze przyszlosc
kawa z mlekiem bedzie
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
trochę dziwię się opiniom wyrażanym przez fachowców, ale po kolei. system bryza nie jest specjalnie marny, rzekłbym że porównywalny do galeco, z tym że mniej estetyczny choć to sprawa gustu. co do pvc i jego tendencji do odbarwiania. skoro stalowe systemy rynnowe są wykonywane z takiego samego materiału jak blachodachówki, a te wytrzymują góra 20 lat to czemu rynny miały by wytrzymywać dłużej? to, że rynny pvc w ciemnych kolorach odbarwiają się to żadna ani nowość, ani sensacja. zapewniam, że rynny stalowe w kolorze brązowym, czy czarnym także zmienią swój kolor, wszak to nie stal się odbarwia a powłoka jaką jest ona pokryta. na promienie uv nie mocnego.
pozdrawiam
pozdrawiam
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
co do pvc i jego tendencji do odbarwiania. skoro stalowe systemy rynnowe są wykonywane z takiego samego materiału jak blachodachówki, a te wytrzymują góra 20 lat to czemu rynny miały by wytrzymywać dłużej? to, że rynny pvc w ciemnych kolorach odbarwiają się to żadna ani nowość, ani sensacja. zapewniam, że rynny stalowe w kolorze brązowym, czy czarnym także zmienią swój kolor, wszak to nie stal się odbarwia a powłoka jaką jest ona pokryta. na promienie uv nie mocnego.
pozdrawiam[/quote]
na temat blaochodachowki moze sie nie wypowiadaj!!!! jezeli jestes zielony!!
Producenci daja gwarncje na 10-15lat
Zas trwałość blachodachówek szacuje się na około 25-70 lat
wiec chyba jest roznica w tym co napisales!!
pozdrawiam
pozdrawiam[/quote]
na temat blaochodachowki moze sie nie wypowiadaj!!!! jezeli jestes zielony!!
pozdrawiam
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
dobrze napisałeś: szacuje się. szacowanie ma się nijak do rzeczywistej trwałości. no chyba że blachodachówka leży pod dachem z dachówki.rafaele84 pisze: na temat blaochodachowki moze sie nie wypowiadaj!!!! jezeli jestes zielony!!
w tym roku na wiosnę dawałem blachodachówkę ruukki w puralu na dach, na którym szwedzka blachodachówka wytrzymała 15 lat. być może nie wiesz, ale ja lubię konkrety, pokaż mi więc blachodachówkę która leży 50 lat na dachu, o 70 latach to nawet nie wspominam.
pozdrawiam
co do gwarancji na blachodachówkę to niektórzy producenci dają 30 lat gwarancji np kroll na blachy pokrywane hps200. wychodzi więc na to, że ty jesteś zielony.
Re: rynny bryza
bryza jest bardzo dobra a zarazem tania
Nie rozumiem wypowiedzi ludzi którzy nie widzieli bryzy na oczy a dają negatywne opinie.
Ktoś wyżej nie pamietam kto pisał ze super jest bryza i przetrwała zimę wrzuć dla potwierdzenia fotki i bedzie chociaż jedna rozsądna opinia w tym temacie.
Ja znam sklepy w których się sprzedaje plastmo i bryzę i bryzy idzie 5 razy tyle co plastmo.
Ludzie kupują rzeczy tanie bo ich nie strać na drogie i to jest proste
Nie rozumiem wypowiedzi ludzi którzy nie widzieli bryzy na oczy a dają negatywne opinie.
Ktoś wyżej nie pamietam kto pisał ze super jest bryza i przetrwała zimę wrzuć dla potwierdzenia fotki i bedzie chociaż jedna rozsądna opinia w tym temacie.
Ja znam sklepy w których się sprzedaje plastmo i bryzę i bryzy idzie 5 razy tyle co plastmo.
Ludzie kupują rzeczy tanie bo ich nie strać na drogie i to jest proste
Polecam zdecydowanie Bryzę. Jakość jest wysoka,zaś cena relatywnie niska. Sprzedaję ją tirami tygodniowo i od 4 lat była tylko jedna reklamacja na jeden pęknięty element. nawiazując do wypowiedzi niektórych użytkowników na temat blachodachówki: nikt nie pyta na jaki parametr blachodachówki jest wystawiana gwarancja 10-ciu, 15-tu lat. Czy jesteście w 100% przekonani, iż na trwałość barwy? Tak wam się tylko wydaje. problemem dla klientów jest ich interpretacja zapisów gwarancyjnych. Każdy produkt podlega zmianie barwy pod wpływem wielu czynników. Barwę zmieniają lakiery na karoserii samochodu, rynny, blachodachówki, gonty, dachówki. W wiekszości przypadków są to zmiany niezauważalne w toku kilkuletniego użytkowania, w przypadku ''agresywnej'' zmiany barwy zapisy gwarancyjne są nie precyzyjne. dopuszcza się tzw."blaknięcie", ale dla jednych będzie to zmiana w barwie o jeden czy dwa tony, a dla innych będzie naturalnym, proces zmiany koloru z czerwieni na blado-różowy. Tak więc podsumowując: Gwarancja-gwarancji nierówna. Pamiętajmy o jednym nikt nie wyprodukuje towaru o niezmiennej trwałości 60 lat, gdyż jest to z punktu widzenia ekonomii stryczek na szyję. Firma zaspokoi potrzebę rynku na produkt w ciągu np. 20 lat, a później co? Dlatego w interesie firm jest produkowanie i sprzedawanie towarów szybko odnawialnych. Najważniejsze dla klienta jest to by zbyt szybko nie musiał go odnawiać 
a gdzie to tak w bialymstoku sie bryza tirami sprzedaje?