PODŁONCZEWNIE 3 FAZ POD LICZNIK
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
PODŁONCZEWNIE 3 FAZ POD LICZNIK
WITAM
MAM PROBLEM W JAKI SPOSÓB JEST PODŁONCZONY PRAD (SIŁA) DO LICZNIKA TO JEST ILE KABLI 5 CZY 3 CZY NIEBIESKI I ŻÓŁTOZIELONY JEST TEZ CIAGNIET ZE SŁUPA CZY JAK TO SIĘ PODŁANCZA JAK BY KTOS MÓGŁ TO PROSIŁ BYM O SCHEMAT
POZDRAWIAM
MAM PROBLEM W JAKI SPOSÓB JEST PODŁONCZONY PRAD (SIŁA) DO LICZNIKA TO JEST ILE KABLI 5 CZY 3 CZY NIEBIESKI I ŻÓŁTOZIELONY JEST TEZ CIAGNIET ZE SŁUPA CZY JAK TO SIĘ PODŁANCZA JAK BY KTOS MÓGŁ TO PROSIŁ BYM O SCHEMAT
POZDRAWIAM
Re: PODŁONCZEWNIE 3 FAZ POD LICZNIK
szukam coś na ten temat i nie bardzo mogę zdobyć info na ten temat bo interesuje mnie wyjaśnienie po chłopsku to jest 5 kabli 3 prądowe jeden niebieski(neutralny) jeden żółtozielony ( oziemienie ) skąd one się bora i gdzie się je podłącz czy te 3 prądowe i niebieski idą ze słupa czy jak, a ten żółtozielony to do tej puszki gdzie jest licznik się podłącza czy gdzie :roll:
-
marek19799
- Początkujący

Witam !
ze słupa idzie przewód 4- żyłowy(niebieski - neutralny i dwa czarne i brązowy - fazowe),po drodze masz zabezpieczenie przedlicznikowe takie zaplombowane a następnie masz licznik 3-fazowy przewody te wchodzą pod licznik i w odpowiedni sposób są tam podłączone, następnie idą do zabezpieczenia niebieski podłączony jest pod szynę neutralna a 2 czarne i brązowy pod bezpieczniki . żyła żółtozielona jest wykorzystana przy wyłącznikach różnicowoprądowych to jest taka która jest (powinna) być połączona we wszystkie gniazdka z uziemieniem (na bolcu) oraz z elementami metalowymi tzn rury, wanny żeliwne rury c.o. i połączona na osobnej listwie niż żyła neutralna w rozdzielni.
ze słupa idzie przewód 4- żyłowy(niebieski - neutralny i dwa czarne i brązowy - fazowe),po drodze masz zabezpieczenie przedlicznikowe takie zaplombowane a następnie masz licznik 3-fazowy przewody te wchodzą pod licznik i w odpowiedni sposób są tam podłączone, następnie idą do zabezpieczenia niebieski podłączony jest pod szynę neutralna a 2 czarne i brązowy pod bezpieczniki . żyła żółtozielona jest wykorzystana przy wyłącznikach różnicowoprądowych to jest taka która jest (powinna) być połączona we wszystkie gniazdka z uziemieniem (na bolcu) oraz z elementami metalowymi tzn rury, wanny żeliwne rury c.o. i połączona na osobnej listwie niż żyła neutralna w rozdzielni.
czy to znaczy że mam żółtozielony podłączyć pod niebieski czy pod co? wiem ze może zawracam ale chcę być pewny , a co to jest ta rużnicówka i czy jest konieczna montaż i w jaki celu ,jeszcze jedno czy te przewody ze słupa prosto pod licznik czy pod bezpiecznik
Kolego najpierw proponuje dobrze pisac, potem dobrze czytac co tu pisza. A na koncu to Twoj problem polecic elektrykowi.
UNIKOM WSZELKIEJ PRACY!!!!
-
marek19799
- Początkujący

Podstawowa sprawa to wszelkie prace związane z robotami przy liczniku muszą być wykonane przez specjalistę i jeżeli dojdzie do zerwania plomby zgłoszone do energetyki gdyż w innym przypadku możesz zostać ukarany bardzo wysoką grzywną. ps widzę że nie masz pojęcia o podstawach instalacji elektrycznych także "po chłopsku" nie bierz się za to bo możesz sobie lub innym zrobić krzywdę.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
elpapiotr
Witam.
Wystarczy w Google wpisać - schemat podłączenia licznika 3-fazowego
Schematy podłączeń liczników energii elektrycznej są na stronach :
np. PAFAL. Pięknie opracowane/narysowane w pdf.
Inne, ważne zagadnienia związane z przyłączem do budynku (od słupa)
wiąże się z warunkami technicznymi przyłączenia odbiorcy do sieci.
Podać powód "wyjaśnienia po chłopsku" tego problemu - pomożemy.
Wystarczy w Google wpisać - schemat podłączenia licznika 3-fazowego
Schematy podłączeń liczników energii elektrycznej są na stronach :
np. PAFAL. Pięknie opracowane/narysowane w pdf.
Inne, ważne zagadnienia związane z przyłączem do budynku (od słupa)
wiąże się z warunkami technicznymi przyłączenia odbiorcy do sieci.
Podać powód "wyjaśnienia po chłopsku" tego problemu - pomożemy.