PODŁONCZEWNIE 3 FAZ POD LICZNIK

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

xxx2010
Początkujący
Początkujący

PODŁONCZEWNIE 3 FAZ POD LICZNIK

Post autor: xxx2010 »

WITAM

MAM PROBLEM W JAKI SPOSÓB JEST PODŁONCZONY PRAD (SIŁA) DO LICZNIKA TO JEST ILE KABLI 5 CZY 3 CZY NIEBIESKI I ŻÓŁTOZIELONY JEST TEZ CIAGNIET ZE SŁUPA CZY JAK TO SIĘ PODŁANCZA JAK BY KTOS MÓGŁ TO PROSIŁ BYM O SCHEMAT

POZDRAWIAM

xxx2010
Początkujący
Początkujący

Re: PODŁONCZEWNIE 3 FAZ POD LICZNIK

szukam coś na ten temat i nie bardzo mogę zdobyć info na ten temat bo interesuje mnie wyjaśnienie po chłopsku to jest 5 kabli 3 prądowe jeden niebieski(neutralny) jeden żółtozielony ( oziemienie ) skąd one się bora i gdzie się je podłącz czy te 3 prądowe i niebieski idą ze słupa czy jak, a ten żółtozielony to do tej puszki gdzie jest licznik się podłącza czy gdzie :roll:

marek19799
Początkujący
Początkujący

Post autor: marek19799 »

Witam !

ze słupa idzie przewód 4- żyłowy(niebieski - neutralny i dwa czarne i brązowy - fazowe),po drodze masz zabezpieczenie przedlicznikowe takie zaplombowane a następnie masz licznik 3-fazowy przewody te wchodzą pod licznik i w odpowiedni sposób są tam podłączone, następnie idą do zabezpieczenia niebieski podłączony jest pod szynę neutralna a 2 czarne i brązowy pod bezpieczniki . żyła żółtozielona jest wykorzystana przy wyłącznikach różnicowoprądowych to jest taka która jest (powinna) być połączona we wszystkie gniazdka z uziemieniem (na bolcu) oraz z elementami metalowymi tzn rury, wanny żeliwne rury c.o. i połączona na osobnej listwie niż żyła neutralna w rozdzielni.

xxx2010
Początkujący
Początkujący

czy to znaczy że mam żółtozielony podłączyć pod niebieski czy pod co? wiem ze może zawracam ale chcę być pewny , a co to jest ta rużnicówka i czy jest konieczna montaż i w jaki celu ,jeszcze jedno czy te przewody ze słupa prosto pod licznik czy pod bezpiecznik

Awatar użytkownika
UNICOM
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: UNICOM »

Kolego najpierw proponuje dobrze pisac, potem dobrze czytac co tu pisza. A na koncu to Twoj problem polecic elektrykowi.
UNIKOM WSZELKIEJ PRACY!!!!

marek19799
Początkujący
Początkujący

Post autor: marek19799 »

Podstawowa sprawa to wszelkie prace związane z robotami przy liczniku muszą być wykonane przez specjalistę i jeżeli dojdzie do zerwania plomby zgłoszone do energetyki gdyż w innym przypadku możesz zostać ukarany bardzo wysoką grzywną. ps widzę że nie masz pojęcia o podstawach instalacji elektrycznych także "po chłopsku" nie bierz się za to bo możesz sobie lub innym zrobić krzywdę.
pozdrawiam

elpapiotr

Post autor: elpapiotr »

Witam.

Wystarczy w Google wpisać - schemat podłączenia licznika 3-fazowego
Schematy podłączeń liczników energii elektrycznej są na stronach :
np. PAFAL. Pięknie opracowane/narysowane w pdf.

Inne, ważne zagadnienia związane z przyłączem do budynku (od słupa)
wiąże się z warunkami technicznymi przyłączenia odbiorcy do sieci.

Podać powód "wyjaśnienia po chłopsku" tego problemu - pomożemy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”