Jakie krokwie?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Jakie krokwie?
Witam.
Wymieniam dach w moim starym domu. Bez żadnych przeróbek poprotu wymieniam stare na nowe. Stare krokwie znajdują sie w odległościach 1 metra od siebie i mają około 12 cm x 12 cm. Piszę około ponieważ jest to budowla z okresu miedzywojennego i nie są to typowe kantówki. Miejscami są to poprostu okrąglaki. Proszę o porade. Chcę zastosować krokwie 8 x 16 w odległościach 80 cm od siebie. Chcę odeskować cały dach i na to połoźyć blachdachówkę. Proszę powiedzcie czy takie rozwiązanie może być? Dodam że krokwie będą miały długość około 6 metrów na dachu dwuspadowym.
Wymieniam dach w moim starym domu. Bez żadnych przeróbek poprotu wymieniam stare na nowe. Stare krokwie znajdują sie w odległościach 1 metra od siebie i mają około 12 cm x 12 cm. Piszę około ponieważ jest to budowla z okresu miedzywojennego i nie są to typowe kantówki. Miejscami są to poprostu okrąglaki. Proszę o porade. Chcę zastosować krokwie 8 x 16 w odległościach 80 cm od siebie. Chcę odeskować cały dach i na to połoźyć blachdachówkę. Proszę powiedzcie czy takie rozwiązanie może być? Dodam że krokwie będą miały długość około 6 metrów na dachu dwuspadowym.
-
Przemek
Re: Jakie krokwie?
nie powinny to być okrąglaki ... i jeszcze jedno nie powinno na nich być grama kory! pod korą zaraz pojawi się robak !
Ja dałbym 7*18
Krokwie 7*18 przy przekroju o 2 cm2 większym niż krokwie 8*16 są o 10% wytrzymalsze i o24,6% sztywniejsze .Twój wybór.
Im większa wysokość przekroju belki tym jej wyższa wytrzymałość na zginanie.
Dlatego warto dać to co proponuje docent.pozatym więcej wpuścisz przez to izolacji termicznej.
Dlatego warto dać to co proponuje docent.pozatym więcej wpuścisz przez to izolacji termicznej.
Dziękuje za odpowiedz. A murłata 18x18 wystarczy? Jaka powonna być grubość śrub do mocowania murłaty i w jakiś odległościach te śruby na murłacie długości 9 metrów?
18x18 murlata wystarczy,a szpilki to mogą być z 16 drutu a i nawet można dać fi 20
Pozdrowienia