obróbka facjatek
Moderator: Redakcja e-dach.pl
obróbka facjatek
Witam!
Mam dylemat jak obrobić boki facjatek ponieważ "ekipa",która robi mi elewacje doradza żeby dachówkę ceramiczną zostawić tak jak jest czyli dociętą do desek, którymi zabity jest bok facjatki i do niej dojechać styropianem.Tymsamym nie będzie trzeba robić obróbki z blachy w miejscu gdzie dachówka styka się z bokiem facjatki. Ja mam lekkie wątpliwości co do tego sposobu obróki, dlatego też proszę o pomoc.
Mam dylemat jak obrobić boki facjatek ponieważ "ekipa",która robi mi elewacje doradza żeby dachówkę ceramiczną zostawić tak jak jest czyli dociętą do desek, którymi zabity jest bok facjatki i do niej dojechać styropianem.Tymsamym nie będzie trzeba robić obróbki z blachy w miejscu gdzie dachówka styka się z bokiem facjatki. Ja mam lekkie wątpliwości co do tego sposobu obróki, dlatego też proszę o pomoc.
Re: OBRÓBKA PRZY BOKACH FACJATEK
Ach te wykończeniówki...Wykonawca najwyraźniej chce iść na łatwiznę i szybko zmykać. Ociepl boki lukarn styropianem klej, siatka, klej; teraz dachówka i na końcu obróbka lub najpierw obróbka a potem dachówka.
pozdrawiam
pozdrawiam
Re: OBRÓBKA PRZY BOKACH FACJATEK
Bardzo Dziekuje za zainteresowanie moim problem teraz utwierdzilem sie w przekonaniu i na pewno zrobie w ten sposob.
duldus
-
ecodach
Re: obróbka facjatek
Jeżeli chodzi o obrobienie Facjatek to tylko i wyłącznie blacha !

a dlaczego nie taśma ołowiana?? przy wysokiej fali dachówki zdecydowanie ładniej wygląda niż blacha która w pewnym punkcie wychodzi z pod dachówki na połać i nie zawsze to wygląda fajnie 
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Wracając do ocieplenia. Styropian musi dotykać desek połaci , inaczej będzie mostek. Jan.
Blacha ma być wcięta w styropian facjatki? I czy blacha ma wchodzić pod dachówkę czy być ułożona na dachówce. Moje dachówki mają wysoką falę i to drugie rozwiązanie byłoby chyba niezbyt dobre.
Pozdrawiam
Styropian dokładnie powinien przylegać do desek na dachu ewentualnie trzeba dociąc go na łaty a ubytki wypełnic pianką, zazwyczaj boki facjaty to wełna w środku, deski i styropian na zewnątrz, dlatego trzeba być wyczulonym na dokładne izolowanie jej aby było jak najmniej mostków. Później obróbka dachówki boczna ( tzw. wydra) wcięta w styropian 1-2 cm. Zazwyczaj obrabia się dachówkę pod spód, czasami na wierzch, można użyć taśmy ołowianej.