Okna PVC czy drewniane?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Okna PVC czy drewniane?
Potrzebuję racjonalnych argumentów za jednym czy drugim by zdecydować. Na pewno koszt - ale po za tym.....
Re: Okna PVC czy drewniane?
Nie miałem nigdy takich, ale poza wysoką ceną drewnianych, podobno jest jeszcze taki argument jak: jakość, prestiż etc.Rafal76 pisze:Potrzebuję racjonalnych argumentów za jednym czy drugim by zdecydować. Na pewno koszt - ale po za tym.....
Nic poza tym.
Generalnie jestem zwolennikiem okien drewnianych.
Jednakże biorąc pod uwagę konserwację w trakcie eksploatacji wybrałbym aktualnie z PCV.
Bardzo dobre okna PCV wcale nie będą tanie.
Jednakże biorąc pod uwagę konserwację w trakcie eksploatacji wybrałbym aktualnie z PCV.
Bardzo dobre okna PCV wcale nie będą tanie.
A gdyby ktoś mógł mi rozwinąć wątek - w przypadku pożaru okna drewniane będąc nasączone chemią (chyba musza być zabezpieczone ze względu na war. atmosferyczne etc.) palą się tak samo toksycznie jak PVC..
-
Okna Wrocław
- 1 - ostrzeżenie!
Jak wystąpi pożar, to będzie trochę większych zmartwień, okna PCW się nie palą tylko żarzą, wydzielając przy tym dym i trochę tablicy Mendelejewa 
Jednak zanim się zapalą to po drodze pójdzie z dymem firanka, parapet, wykładzina, meble ... a to wystarczy żeby zatruć mieszkańców.
Co do drewna - nie wiem, na pewno jest zabezpieczone więc tak szybko się nie zapali.
Nie wiem dlaczego wszyscy uparli się ołowiu, pożarów...
Jest tyle innych ciekawych tematów związanych z oknami
Jednak zanim się zapalą to po drodze pójdzie z dymem firanka, parapet, wykładzina, meble ... a to wystarczy żeby zatruć mieszkańców.
Co do drewna - nie wiem, na pewno jest zabezpieczone więc tak szybko się nie zapali.
Nie wiem dlaczego wszyscy uparli się ołowiu, pożarów...
[quote="Okna Wrocław"]
-----------------------
~~Okna Wrocław
Proszę, podaj je!
-----------------------
~~Okna Wrocław
Proszę, podaj je!
A jak jest z dźwiękochłonnością, z eksploatacją za parę lat, z izolacją ciepła.... etc.?
Podajcie konkrety
Podajcie konkrety
-
jacekplacek
- lubie spamować
Muszę tutaj sprostować kilka nieprawdziwych tez na temat okien PCV (sam dużo czytałem przed zakupem na ten temat) -- z punktu widzenia ochrony przeciwpożarowej, niewątpliwie okna plastikowe są bezpieczniejsze niż okna drewniane, ponieważ plastik nie rozprzestrzenia ognia i jest samogasnący. Niestety, tego samego nie możemy powiedzieć o drewnie, które pokryte wieloma warstwami farby czy lakieru, w przypadku pożaru z reguły pali się szybko i intensywnie.
Ja bym wybrała okna plastikowe. Moja znajoma zamontowała sobie w domu, dodam że dość sporym, okna drewniane i nagle zaczęły się rozsychać, porobiły się jakieś szczeliny. Okna plastikowe mają zdecydowanie więcej zalet i tak jak ktoś już wspomniał są bezpieczniejsze.
a co z oknami z ciepłym profilem Al ?