witam:)
Proszę o pomoc bo mam mały problem w łazience:
otóż mam tam przepływowy ogrzewacz wody podpięty do kanału wentylacyjnego pomieszczenia znajdującego się dwa piętra niżej...
Takie cudowne rozwiązanie wymyślił poprzedni właściciel mieszkania w celu podpięcia ww. piecyka.
I teraz prośba o radę:
nie ma już wolnego przewodu dymowego żeby tam wpiąć piecyk, jest możliwość dobudowania jednego kanału ponieważ mieszka na ostatniej kondygnacji- tylko nie wiem jak się do tego zabrać i ile to może kosztować????
Z góry dziękuję za odpowiedzi!!
Co zrobić z takim kominem? prośba o pomoc
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Co zrobić z takim kominem? prośba o pomoc
Zależy jak wygląda strop i dach ponad kondygnacją . Ile metrów przewodu należy dobudować . Możliwości jest kilka ale bez bliżczych danych trudno cokolwiek doradzić.
Potrzeba ok 4m kanał, wymyśliłem coś takiego:
img696.imageshack.us/i/komin.png/
Tylko nie wiem czy to będzie poprawna konstrukcja i jaki przekrój zastosować do głównego kanału kominowego???
czy ma to szansę się udać?
Dziękuję za rady !!!
img696.imageshack.us/i/komin.png/
Tylko nie wiem czy to będzie poprawna konstrukcja i jaki przekrój zastosować do głównego kanału kominowego???
czy ma to szansę się udać?
Dziękuję za rady !!!
Czyli rozwiązanie dosyć typowe . Mozesz sam zakupić kształtki kominowe Leyer, Marywil lub Scheidel . średnica komina powinna odpowiadać średnicy wylotu spalin z kotła przy czym dla kotłów gazowych możesz zamontować przewód o jedną dimensję mniejszy , dla olejowego musi być taki jak wyjście z czopucha AS jeżeli posiadzasz kocioł turbo lub kondensacyjny to wystarczy przewód nieco większy aniżeli średnica rury zewnętrznej. W tym przypadku możesz zakupić jedynie rurę wewnętrzną dla wydmuchu spalin a jedynie w pomieszczeniu użyć rur i kształtek wduściennych.