Termet MiniTerm czy termgas?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Termet MiniTerm czy termgas?
Witam. Stoję przed wyborem pieca dwufunkcyjnego na potrzeby ogrzewania mieszkania 55m2 i podgrzania wody. Zdecydowałem się na piecyk firmy termet jednak mam dylemat ponieważ w castoramie oprócz piecyka miniterm jest do kupienia piec termgas. Termgas jest również firmowany przez termet ale jest produkowany dla castoramy. Podobno wszystkie elementy obu pieców są identyczne z wyjątkiem wymiennika. Czy warto oszczędzić 400zł i kupić termgas? Czy ktoś z Was miał styczność z tym piecem? A może polecicie inny piec w przystępnej cenie?
Re: Termet MiniTerm czy termgas?
Niby oba są firmy Termet. MiniTerm kosztuje około 2200zł a Termgas 1800zł.Jarek22 pisze:jak jest cena termeta i tego drugiego czorta??
Jeśli oba kotły są z termet`a i różnią się tylko wymiennikiem to wziął bym tego tańszego,ale nie znam kotłów z tej firmy na moim rynku świetnie chodzi beretta,vaillant,acv i pare innych najlepiej jak zadzwoniłbyś do serwisanta i zapytał o prawdziwe różnice i napewno Ci powie.
pzdr.
pzdr.
już 24 :p
No właśnie problem w tym, że to pracownik castoramy twierdzi, że różnią się tylko wymiennikiem a jak jest naprawdę to nie wiem. Może jest ktoś na forum kto zna prawdę?Jarek22 pisze:Jeśli oba kotły są z termet`a i różnią się tylko wymiennikiem to wziął bym tego tańszego,ale nie znam kotłów z tej firmy na moim rynku świetnie chodzi beretta,vaillant,acv i pare innych najlepiej jak zadzwoniłbyś do serwisanta i zapytał o prawdziwe różnice i napewno Ci powie.
pzdr.
Witam
Piecyki produkowane dla sieci handlowych są za zwyczaj uboższą wersją urządzeń sprzedawanych przez serwis, instalatorów i handlowców autoryzowanych.
Jeśli się różnią wymiennikiem to znaczy że ten tańszy będzie miał mniejszy komfort cwu(wydatek cwu np.7l/min a droższy 11l/m).
Piecyki produkowane dla sieci handlowych są za zwyczaj uboższą wersją urządzeń sprzedawanych przez serwis, instalatorów i handlowców autoryzowanych.
Jeśli się różnią wymiennikiem to znaczy że ten tańszy będzie miał mniejszy komfort cwu(wydatek cwu np.7l/min a droższy 11l/m).
mc
Zdecydowałem się kupić jednak ten tańszy. Ma tak samo jak inne piece z termetu 3 lata gwarancji. O dziwo ten tańszy piecyk ma ten sam przepływ co miniterm. Instalator, który właśnie go montuje mówi, że podzespoły wyglądają na identyczne z tymi z miniterm. Także nie wiem o co chodzi. Podpytam jeszcze co jest grane serwisanta jak przyjedzie na pierwsze uruchomienie.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Nie kupuje sie takich rzeczy w markecie - pod markety robi sie zeby bylo tanie.
Czyli np. gorze materialy na wymiennik, tansze elementy zabezpieczen made in china.
Czyli np. gorze materialy na wymiennik, tansze elementy zabezpieczen made in china.