Rury PVC klejone
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Rury PVC klejone
Witam.Mam zamiar wymienić inst. wodną.Przejść z rur stalowych na plastikowe PVC.Widziałem w sklepie że klei się je na specjalny klej.Są dosyć tanie i z tego idziałem łatwe w montażu i zdużym asortymentem kształtek.Lecz doszły mnie słuchy że te rury to szajs ???Dlaczego???I dlaczego ponoć PE-X/AL/PE są lepsze???
Re: Rury PVC klejone
A może ktoś napisać jakieś szczegóły?Bo większość pisze tylko że szajs!Czytałem troche o takowych rurach i ponoć żywotność szacoana na 50 lat i inne zalety także.Dlaczego pękają?Może ktoś bardziej się rozpisać?Byłbym bardzo Wdzięczny.
są bardzo kruche, łatwo uszkodzić i konieczne są kompensacje
niestety mam ten szajs u siebie , wszystko co się mogło urwać to się urwało (w niektórych miejscach nawet kilka razy)
poszukaj sklepu gdzie przy zakupie materialów pożyczą ci zgrzewarkę do pp, to chyba najtańsze rozwiązanie
niestety mam ten szajs u siebie , wszystko co się mogło urwać to się urwało (w niektórych miejscach nawet kilka razy)
poszukaj sklepu gdzie przy zakupie materialów pożyczą ci zgrzewarkę do pp, to chyba najtańsze rozwiązanie
Czyli te rury Pex będą git?
a pex-al-pex jeszcze lepsze. ale jak chcesz tanio, to zrób zgrzewane z PP. Zgrzewarkę pożyczysz choćby w markecie budowlanym - trzeba zostawić kaucję. Jak nie masz doświadczenia, kup kilka więcej i pozgrzewaj na próbę, kosztują grosze...