Witajcie,
zastanawiam sie nad wysokoscia sciany kolankowej oraz katem dachu. Zamierzam wybudowac dom parterowy z poddaszem uzytkowym. Zalezy mi na tym, zeby powiekszyc powierzchnie pomieszczen na poddaszy, lecz nie za bardzo zwykszac wysokosc budynku (mam sasiada, ktory sobie strasznie w ten sposob zeszpecil dom).
Pytanie dosc ogolne, ale moze macie jakies rady, ktore z wartosci sa optymalne. Dodam, ze dach ma byc dwuspadowy, a architekt zaproponowal mi 2 rozwiazania, praktycznie od kata 39 do 45 stopni, i sciany kolankowe od 0 do 1,2 m.
Bede wdzieczna za szybka odpowiedz.
Joanna
Ściana kolankowa
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Krzysio
-
Wacław
A może wybrać rozwiązanie pośrednie. Chodzi mi o to, żeby nieco zwiększyć tylko kąt dachu, a ściankę zrobić taką, by pod oknami dachowymi mieściły się grzejniki. Zwiększając jedynie kąt dachu sprawisz, że bryła budynku będzie wyższa, a i materiału na pokrycie wyjdzie znacznie więcej, co przełoży się na koszty.
-
BDB
Szanowna Pani.
Proszę zawsze słuchać projektanta!
Do ścianki kolankowej trzeba zaprojektować wieniec oraz więźbę uwzględniając pokrycie śniegiem oraz parcie i ssanie wiatru. Tu nie ma dowolności.
Biuro Doradztwa Budowlanego www.bdb.com.pl
Proszę zawsze słuchać projektanta!
Do ścianki kolankowej trzeba zaprojektować wieniec oraz więźbę uwzględniając pokrycie śniegiem oraz parcie i ssanie wiatru. Tu nie ma dowolności.
Biuro Doradztwa Budowlanego www.bdb.com.pl
-
Gość