Nawiew do kominka - gdzie podłączyć?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

driver1880
Aktywny
Aktywny

Nawiew do kominka - gdzie podłączyć?

Post autor: driver1880 »

Pod wkładem w obudowie kominka mam rurę nawiewową, na niej zabuduję regulator którym będę zamykał dopływ powietrza z zewnątrz kiedy nie będę palił - pytanie moje brzmi - gdzie dalej podłączyć nawiew?, zostawić tak jak jest pod wkładem czy trzeba go podłączyć do kratki i wyprowadzić na zewnątrz?, oczywiście wkład nie ma bezpośredniego podłączenia nawiewu.
pozdrawiam

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Nawiew do kominka - gdzie podłączyć?

Post autor: adamis »

Oczywiście, że najlepiej podłączyć ten nawiew z rurą doprowadzającą powietrze z zewnątrz.
adam

driver1880
Aktywny
Aktywny

kolego chyba nie zrozumiałeś pytania...

andistoprocent
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: andistoprocent »

driver1880 pisze:Pod wkładem w obudowie kominka mam rurę nawiewową, na niej zabuduję regulator którym będę zamykał dopływ powietrza z zewnątrz kiedy nie będę palił - pytanie moje brzmi - gdzie dalej podłączyć nawiew?, zostawić tak jak jest pod wkładem czy trzeba go podłączyć do kratki i wyprowadzić na zewnątrz?, oczywiście wkład nie ma bezpośredniego podłączenia nawiewu.
pozdrawiam
Jeżeli rura jest doprowadzona (wystaje z posadzki) zapewne fi100, w twoim przypadku zbedny jest regulator powietrza. Wystarczy że zamontujesz w tej rurze przepustnicę mechaniczną na ciegiełku, a więc jak bedziesz palił to bedzie ona otwarta a na czas gdy nie palisz w kominku zamykasz (zasada grawitacji pozwoli wkładowi zassać tyle powietrza ile bedzie chciał czy to do paleniska czy do komory grzewczej):D pzdr andistoprocent :D

driver1880
Aktywny
Aktywny

właśnie to chcę zastosować. tylko czy dalej jeszcze trzeba to wyprowadzić na zewnątrz obudowy czy tak jak mówisz, w obudowie wystarczy a wkład i tak sobie pociągnie tyle ile będzie potrzebował.

andistoprocent
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: andistoprocent »

driver1880 pisze:właśnie to chcę zastosować. tylko czy dalej jeszcze trzeba to wyprowadzić na zewnątrz obudowy czy tak jak mówisz, w obudowie wystarczy a wkład i tak sobie pociągnie tyle ile będzie potrzebował.
Widze że jednak sam bedziesz budował :D sam sobie pociągnie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”