Witam wszystkich.
Poszukuje jakiś praktycznych informacji o mleczku wapiennym. Jedna ze ścian w piwnicy zalewana była wodą a spowodowane to było złym ułożeniem płyt chodnikowych po awarii jakieś rury miejskiej. Do tego fundament nie jest zaizolowany ale to są spore koszta a właścicieli jest kilku więc długo jeszcze nie będzie.
Na chodniku (nad zalewana ścianą) wylałem trochę cementu z piaskiem i jakieś 80 % wody to powstrzymało, skułem pozostały mokry tynk ze ściany,wietrzone jest cały czas, niestety pozostał leki zapach stęchlizny
Wpadłem na pomysł odkażenia ściany mleczkiem wapiennym tylko nigdzie nie piszą nawet w jakich proporcjach to sporządzić...
Mleczko wapienne - poszukuje informacji (mokra ściana)
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Mleczko wapienne - poszukuje informacji (mokra ściana)
80% wody zatrzymałeś czyli 20 % jeszcze zostało
to raczej nie dziwne że jeszcze wilgoć czujesz
i pomalowanie ściany wapnem - niewiele zmieni
pozdrawiam
to raczej nie dziwne że jeszcze wilgoć czujesz
i pomalowanie ściany wapnem - niewiele zmieni
pozdrawiam
Re: Mleczko wapienne - poszukuje informacji (mokra ściana)
Ja nie wiem czy 80 ,90 czy 100 % bo jak mam to sprawdzić ? Cegła długo oddaje wodę. Tynk w miejscu gdzie była woda przestał już odpadać i jest suchy, gdzieniegdzie cegła jest wilgotna. Chce odkazić to wszystko czymś bo na izolacje fundamentu mnie nie stać, a nawet gdyby to właścicieli i jest kilku i nie zamierzam na swój koszt wszystkiego robić
Tak czy inaczej, mógłbyś chociaż z własnego doświadczenia podpowiedzieć w jakich proporcjach wymieszać wodę z wapnem do tego typu pomieszczeń. Może dysponujesz jakimiś linkami do stron o tego typu tematyce, bo nic sensownego znaleźć nie mogę
Tak czy inaczej, mógłbyś chociaż z własnego doświadczenia podpowiedzieć w jakich proporcjach wymieszać wodę z wapnem do tego typu pomieszczeń. Może dysponujesz jakimiś linkami do stron o tego typu tematyce, bo nic sensownego znaleźć nie mogę
Re: Mleczko wapienne - poszukuje informacji (mokra ściana)
3/4 wiadra wody i łopatą dosypuj wapno która samo ma zatonąć , po zamieszaniu musi być konsystencja mleka ale nie tego ze sklepu , więc dosypuj i mieszaj do skutku aż wyjdzie , z przygotowaniem następnego pójdzie łatwiej 
Cezar

