Radioda, podaj jakie uniwersytety skończyłeś, że ze swoimi mądrościami próbujesz tu zaistnieć?
Gdybyś miał trochę pojęcia o tym temacie, to nie pisałbyś takich bzdur, że wszystkie garnki nadają się do kuchni indukcyjnych
W Szwajcarii przeprowadzono badania na temat szkodliwości kuchni indukcyjnych w gastronomii dla osób, które je obsługują. Badania prowadził Prof. Niels Kuster, Director IT'IS Foundation, Professor ETH Zürich, ITET Department, Zürich.
Okazało się, że istnieje krąg osób, dla których korzystanie z kuchni indukcyjnych stanowi ryzyko dla zdrowia. Są to kobiety ciężarne, osoby z rozrusznikami serca, osoby z defilibratorami, osoby mające metalowe implantaty w ciele, osoby posiadające pircing w dolnych cząściach ciała jak również dzieci o wzroście ok 90 cm. Szczególną uwagę zwrócono na zastosowanie odpowiednich garnków przeznaczonych do gotowania na kuchniach indukcyjnych. Niewłaściwe naczynia powodują drastyczny wzrost pola magnetycznego w obrębie kuchni i dodatkowe zagrożenie dla zdrowia obsługujących osób. Inną bardzo nieprzyjemną stroną kuchni indukcyjnych jest elektryczność statyczna. Garnki ładują się elektrostatycznie i przy dotknięciu dochodzi do lekkich porażeń prądem.